Ilon Mask tviter
Ilon Mask Foto: Adrien Fillon/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ilon Mask zaključio je svoj ugovor vredan 44 milijarde dolara o kupovini Tvitera, rekao je u četvrtak za CNN izvor upoznat sa ugovorom, postavljajući najbogatijeg čoveka na svetu za jednu od najuticajnijih platformi društvenih medija. Na svom tviter profilu, ovaj milijarder ostavio je kratku poruku: "Ptica je oslobođena".

Mask je otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala i još dva rukovodioca. Tviter je odbio da ovo komentariše.

Zaključivanje ugovora uklanja oblak neizvesnosti koji je visio nad Tvitterovim poslovanjem, zaposlenima i akcionarima veći deo godine. Nakon što je prvobitno pristao da kupi kompaniju u aprilu, piše CNN.

Mask je proveo mesece pokušavajući da izađe iz ugovora, prvo navodeći zabrinutost zbog broja botova na platformi, a kasnije i optužbe koje je izneo uzbunjivač kompanije.

Završavanjem ugovora, Mask i Tviter su izbegli suđenje koje je prvobitno trebalo da se održi ranije ovog meseca.

Ali Maskovo preuzimanje i trenutna otpuštanja nekih od njegovih najviših rukovodilaca, sada postavljaju mnoštvo novih pitanja za budućnost platforme društvenih medija i mnogih delova društva na koje to utiče.

Mask je u četvrtak takođe otpustio finansijskog direktora Neda Segala i šefa politike Vijaju Gadea, prema ova dva izvora.

Mask je rekao da planira da preispita politiku moderiranja sadržaja na Tviteru u službi maksimalnog pristupa „slobodi govora“.

Mask je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih naloga na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom uticajnom društvenom mrežom.

PROČITAJTE JOŠ

On nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi kompaniju. Takođe je najavio i otpuštanja, zbog čega je oko 7.500 Tviterovih zaposlenih zabrinuto za svoju budućnost, piše Rojters.

Ilon Mask je ranije u četvrtak rekao da želi da Tviter postane „najpoštovanija platforma za oglašavanje”, što se tumačilo kao pokušaj sticanja poverenja oglašivača uoči očekivane kupovine te društvene mreže, pri čemu je poručio i da tom akvizicijom želi „da pomogne čovečanstvu“.

Mask, suosnivač Tvitera Džek Dorsi i drugi investitori ranije su sugerisali da žele da udalje tu društvenu mrežu od reklama i prihode stiču pretplatama i drugim sredstvima. Sam Mask je jednom napisao „da mrzi oglašavanje“.

„Postoji mnogo nagađanja zašto sam kupio Tviter i šta mislim o oglašavanju. Većina ih je pogrešna. U osnovi, Tviter želi da bude najpoštovanija platforma za oglašavanje na svetu koja osnažuje vaš brend i donosi rast kopmanijama”, napisao je Mask, najbogatiji čovjek na svetu i izvršni direktor kompanije Tesla.

Inače, više od 90 odsto prihoda Tvitera u drugom kvartalu ove godine došlo je od oglašavanja.

Mask, koji se proglasio „apsolutistom slobodnog govora”, u maju je rekao da bi ukinuo zabranu pristupa Tviteru bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu koji je uklonjen s mreže u prošle godine zbog straha od podsticanja nasilja nakon što su njegovi pobornici upali u Kapitol.

Kako navodi Rojters, Maskova akvizicija Tvitera predstavlja vrhunac sage pune obrta, pri čemu se i sumnjalo hoće li taj multimilijarder uspeti da zaključi posao.

BONUS VIDEO: Zbog čega Ilon Mask želi da postane vlasnik Tvitera_

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar