Foto: SUZANNE CORDEIRO / AFP / Michael Gonzalez / Getty images / Profimedia

Direktor Tesle Ilon Mask pokazao je prototip humanoidnog robota "Optimus", predviđajući da će proizvođač električnih vozila moći da proizvede milione primeraka i prodaje ih za manje od 20.000 dolara, što iznosi manje od trećine cene modela Y.

„Imamo još mnogo posla da poboljšamo Optimus“, rekao je Mask na predstavljanju robota u Teslinoj kancelariji u Palo Altu u Kaliforniji.

Mask je naglasio da očekuje da će kompanija biti spremna da prima porudžbine za „Optimusa“ za tri do pet godina.

Prototip modela za koji je Tesla naveo da je razvijen u februaru izašao je da mahne okupljenima u petak, a tom prilikom prikazan je i video o tome kako radi jednostavne zadatke, kao što su zalivanje biljaka i nošenje kutija.

Tim je izbacio robota na kolicima koji je težak 73 kilograma, a Mask je rekao da se nada da će robot uskoro moći da hoda.

Pročitajte još:

„Nije bio sasvim spreman za hodanje, ali mislim da će se to rešiti za nekoliko nedelja“, izjavio je Mask.

Rekao je da postojećim humanoidnim robotima „nedostaje mozak“ – i sposobnost da sami rešavaju probleme. Nasuprot tome, Optimus bi bio „ekstremno sposoban robot“ i Tesla namerava da proizvede milione njih.

Za razliku od drugih proizvođača, Tesla vidi tržišnu priliku u proizvodnji robota za masovno tržište koji bi mogli da se koriste u fabričkom radu.

BONUS VIDEO Simona Damjanović, Mirko Matejić i Anica Pavlović: Srpska robotika ima budućnost!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar