Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani

Švedska je postavila dnevni rekord u broju novih infekcija korona virusom pošto je registrovala 11.507 slučajeva 30. decembra, a prethodni rekord od 11.376 slučajeva bio je krajem decembra 2020.

POGLEDAJTE JOŠ:

Novi talas delimično izazvan zaraznijom varijantom vkirusa omikronom pogodio je Švedsku kasnije od susednih zemalja, ali je poslednjih nedelja doveo do naglog porasta broja slučajeva i hospitalizacija.

Za četiri dana od petka do ponedeljka registrovano je 42.969 novih infekcija i 20 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti.

Agencija za zdravlje očekuje da će omikron soj, koji se lakše prenosi od drugih varijanti, dovesti do novih rekorda u broju slučajeva sredinom januara.

Švedska je prošlog meseca uvela nova ograničenja za javna okupljanja i pozvala sve koji to mogu da rade od kuće.

Švedska kralj kraljica Garl Gustaf Silvija
Švedski kralj i kraljica Karl Gustav i Silvija Foto: EPA-EFE/Pontus Lundahl

Zaraženi kralj i kraljica

Švedski kralj Karl XVI Gustav i kraljica Silvija pozitivni su na kovid-19, potvrdila je danas kraljevska palata.

„Kralj i kraljica, koji su u potpunosti vakcinisani sa tri doze, imaju blage simptome i osećaju se dobro, s obzirom na okolnosti“, navodi se u saopštenju palate.

Kraljevska palata u Stokholmu je saopštila i da su kralj (75) i kraljica (78) u samoizolaciji i da je u toku rad na pronalaženju osoba s kojima su bili u kontaktu.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare