Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarali su telefonski u ponedeljak, 28. februara, na inicijativu bosanskohercegovačke strane, navodi se na službenoj Fejsbuk stranici Ambasade Rusije u BiH.

Navodi se da je razgovarano o situaciji u Ukrajini, te da su „razlozi odluka koje je donelo rukovodstvo Rusije primljeni sa razumevanjem“.

„Razmenjana su mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu“, dodaje se.

Ističe se i da je potvrđena „zajednička opredeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima, i odobreni od Saveta bezbednosti UN-a, preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske“.

U ponedeljak je Milorad Dodik izjavio da BiH treba da ostane neutralna po pitanju rata u Ukrajini.

„Mi ćemo ostati potpuno neutralni i nećemo se priključivati ni sankcijama EU niti bilo koga. Kao i uvek i kao što je i uobičajeno, članovi Predsedništva neće imati jedinstven stav“, kazao je Dodik, navodeći da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Druga dva člana Predsedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su osudili ruski napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare