Ilustracija: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Istovremeno paljenje badnjaka, koje su organizovale Mitropolija crnogorsko- primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) obavljeno je danas na Cetinju i još nekoliko crnogorskih gradova. Zbog epidemiološke situacije i poziva zdravstvenih vlasti, crkveni događaji protekli su bez pratećih programa, nije im prisustvovao veliki broj vernika, a sve je prošlo bez incidenata.

Srpska pravoslavna crkva palila je badnjake ispred Cetinjskog manastira, u prisustvu sveštenstva, predvođenog mitropolitom SPC Joanikijem, koji je pozvao građane da prevaziđu razlike.

#related-news_1

„Ovo je praznik radosti i pomirenja koja daje smisao. Neka ta radost obuhvati srca vas i vaših najbližih“, poručio je Joanikije.

Ovo je prva ceremonija Badnjeg dana koju mitroplit Joanikije na toj funkciji predvodi. On je ustoličen početkom septembra prošle godine na Cetinju, angažovanjem jakih policijskih snaga zbog protesta crnogorske nacionalne zajednice. Tokom incidenata povređeno je preko 50 osoba.

Stotinjak metara dalje, na cetinjskom Dvorskom trgu, badnjake su palili vernici Crnogorske pravoslavne crkve, odakle je vladika Boris poručio da u Crnoj Gori žive građani svih vera i nacija.

„Nikome ne smetamo i svima dobro želimo“, poručio je vladika Boris.

Ilustracija: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori, pripadnici CPC i SPC od 1994. odvojeno slave Badnji dan i Božić.

Crnogorska pravoslavna crkva je kanonski nepriznata od gotovo svih pravoslavnih crkava, a verske službe obavlja u svega nekoliko crkvenih objekata.

Proslava Badnjeg dana protiče uz veće poštovanje epidemioloških mera u odnosu na prethodne dve godine. Samo danas, 6. januara u Crnoj Gori registrovano je gotovo 3.000 inficiranih.

BONUS VIDEO: Joanikije i Porfirije dolaze helikopterom na ustoličenje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar