Vagit Alekperov
Vagit Alekperov Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Direktor ruskog Lukoila Vagit Alekperov napustio je ovu naftnu kompaniju koju je osnovao i od koje napravio svetskog igrača.

Informaciju je potvrdio i ruski naftni gigant Lukoil saopštivši je da izvršni direktor Vagit Alekperov napušta kompaniju.

Pročitajte još:

U prethodnom periodu, od početka sukoba u Ukrajini, Alekperov je izgubio 3,5 milijardi dolara, dok su deonice kompanije pale za 19 odsto.

Alekperov je jedan od desetoro najbogatijih Rusa, a procenjena neto vrednost njegovog bogatstva iznosi vrtoglavih 24,9 milijardi dolara.

Procenjuje se i da je od svih ruskih preduzetnika od početka invazije izgubio najviše – čak 6,2 milijarde dolara, a deonice njegove kompanije pale su za oko 33 odsto.

Inače, njegova porodica je živela u Azerbejdžanu. Rođen je u Bakuu u septembru 1950. godine, u selu Stepan Razin. Imao je teško detinjstvo, otac mu je stradao kada je imao samo tri godine.

Karijeru je započeo kao radnik, ali je ubrzo napredovao do mesta direktora. Konačno, 1992. godine došao je na mesto direktora Lukolila. Tri godine kasnije 1995. godine izabran je za predsednika Upravnog odbora Imperijalne banke. Iste godine ulazi u odbor Ministarstva goriva i energetike.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO.

BONUS VIDEO: Da li se u Ukarajini dogodio genocid?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar