Milo Đukanović
Milo Đukanović Foto: Printscreen/YouTube/DPS Crne Gore

"DPS je na večerašnjoj sednici Glavnog odbora doneo odluku da podrži manjinsku vladu, budući da je ispunjen najveći dio uslova koje smo tražili za njeno formiranje", rekao je lider DPS-a Milo Đukanović na konferenciji za novinare nakon sednice. Dodao je da će narednih dana javnost upoznati sa njihovim odlukama.

„Druga odluka koja se odnosi na prethodni period od dvie godine, je da se DPS potvrdio kao patriotska i politička vertikala Crne Gore“.

Lider DPS-a kazao je da je DPS 30. avgusta demonstrirao demokratski kapacitet i priznao rezultate izbora.

„To je pokazatelj vitalnosti DPS-a. Gde su oni koji su licitirali da ćemo pasti na 15 odsto podrške i doživjeti partijsku deobu. Rejting DPS-a je stabilan. Šta je bilo s planovima za aneksiju Crne Gore kroz projekat srpskog sveta? Uložili su velika sredstva, ali im nije moglo biti. DPS je bio prertvrd orah. Stali smo im na put na Cetinju i u Nikšiću“, kazao je Đukanović.

Dodao je i da su ispunili obećanje i srušili Vladu u parlamentu.

„Treća poruka je da je ovo prvi korak ka obnovi državno-političke relevantsnosti. DPS je pokazao snagu i odlučnost da se bori i iz nešto nepovoljnijeg opozicionog statusa. Takav trend ćemo nastaviti. DPS je najpostojaniji temelj odbrane vrednosti Crne Gore. Nema dileme da će nakon narednih izbora DPS zauzeti mesto koje mu pripada“, rekao je Đukanović.

Komentarišući tvrdnje Socijaldemokrata da će vlada služiti samo za popunjavanje funkcija i da nema podršku 49 poslanika, odgovorio je:

„Verujemo da će 43. Vlada poslužiti stabilizaciji prilika i odgovornijem ispunjavanju međunarodnih obaveza. Crna Gora se suočava s političkim problemima. Nažalost, nije formirana politička vlada. Ali bolje da imamo manjinsku vladu, nego posmrtne osttke prethodne. Razumemo nezadovoljstvo SD-a. Naš stav je bio da SD bude u vladi. Nismo učestvovali u svim detaljima razgovora o vladi. Zašto nije došlo do učešća SD-a, o tome odgovor treba da da mandatar. Mislim da je to šteta“.

Govoreći u predlogu premijera Zdravka Krivokapića da se 5. juna zakaže sednica Skupštine, na kojoj bi se birala prelazna vlada, Đukanović je kazao da sada predlaže tehnički vladu, „a donedavno je tvrdio da je svaka sem njegova, neustavna“.

„To je eklatantan dokaz Krivokapićeve apsolutne neodgovornosti“.

Iz DPS-a su ranije saopštili da će podržati manjinsku vladu, ali da neće učestvovati u njoj.

BONUS VIDEO: Abazović: Nisu me iznenadile informacije Marinike Tepić o Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću


***
Follow us on social media:

Facebook

Twitter

Instagram