Foto: EPA/STR

Gradsko veće Grada Hvara jednoglasno je usvojilo Odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području grada Hvara dok god se ne dokaže da spomenuta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, i to nezavisnom i nepristrasnom studijom.

Veće Grada Hvara osnovaće radnu grupu koja će u narednih šest meseci pokušati da istraži uzročno-posledičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Odluka će biti dostavljena Vladi RH i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za telekomunikaciju, koja je dužna da je prosledi svim relevantnim faktorima koji deluju na području grada Hvara.

Odluka se na sednici dnevnog reda našla na predlog gradonačelnika grada Hvara Rikarda Novaka na inicijativu neformalne grupe građana, zbog činjenice da je grad Hvar uvršten na spisak od 13 gradova i jednog  ostrva za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Hvar navodi da su prilikom donošenja odluke uzeti u obzir rezultati istraživanja koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija, činjenica da je ministarka zaštite životne sredine grada Brisela obustavila postavljanje 5G mreže na području regiona dok se ne dokaže uticaj na zdravlje i okolinu, kao i Rezolucije Evropskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetnim poljima I Evropski akcioni plan za zdravlje i životnu sredinu), kao i Rezolucija Saveta Evrope (Potencijalne opasnosti od elektromagnetnih polja i njihov uticaj na životnu sredinu).

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)