Dominik Gerbic
Dominik Gerbic Foto: Printscreen/HRT

HRT je danas uživo prenosio misu iz mesta Prozorje u Hrvatskoj. Sveštenik Dominik Gerbic je na njoj savteovao ljude da ne glasaju za SDP, HDZ, Možemo! i, kako je rekao, "sve leve".

Pročitajte još:

Gerbic je na početku mise govorio o „blaženom, a svetom, Alojziju Stepincu, koji je dao svoju krv i položio svoj život štiteći svoje stado od komunističke nemani“.

„Nećemo se, braćo i sestre, izvući iz ovoga stanja ako ne uzmemo blaženog Alojzija kao primer. Ne radi se samo o ovoj krizi u kojoj živimo, tu je puno segmenata krize. Svesni ste toga, od tužilaštva, toga da mladi odlaze, ekonomije, obezvređivanja ili odbacivanja i branitelja i Domovinskoga rata…“, rekao je.

„Bradati sveštenici opasnih namera“

„Toliko je zločinaca još uvek među nama, a nisu procesuirani. I onda u jednom trenutku nađu se još i neki tamo bradati sveštenici opasnih namera da govore nama ko su naši sveci, šta su naše svetinje, ko su naši velikani. Pa vreme je, hrvatski narode, da se probudiš! Ti nisi ni nesposoban narod, nisi ni glup narod, ti si jedan veliki narod koji je toliko toga dao istoriji. Ti si narod obećanja da ćeš braniti hrišćanostvo, a sad je vreme da ustaneš i braniš ga. Ti si narod koji je odbranio zapadne granice Vizantijskog carstva i od tada pa do danas, tvoja je snaga vidljiva. Ali u čemu se sastoji ta snaga? Upravo u obrani istinskih vrednosti. Zato je nužno napokon reći ne nekim stvarima u društvu“, rekao je Gerbic u prenosu uživo na nacionalnoj televiziji.

„Svako naše da za HDZ, SDP, Možemo! i sve leve je ne za Hrvatsku“

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Po uzoru na našega pastira trebalo bi da biramo, ne samo sveštenike nego i političare. Jer većina njih kažu da su katolici. I šta se dogodi? Svako naše da i za HDZ, i SDP, i Možemo! i sve leve je ne za Hrvatsku! I tu se mora jednom podvući crta. Mi moramo izaći iz privida vere i ući u stvarnost onoga što se zove Isus. Oko nekoga se moramo okupiti. A ko bi to bio? Isusova moć traje i danas i ona je ovekovečena u kardinalu Bozaniću. Oko njega treba da se okupimo i duhovno i molitveno“, dodao je.

„Crkveni sabor je veći i jači od državnog“

„Kad smo na Veliki četvrtak bili kod kardinala Bozanića, bilo je tu mnoštvo sveštenika, i na početku propovedi kardinal Bozanić je rekao da smo se okupili oko Isusa Hrista. Da smo jedan sabor koji je veći i jači od državnoga. I to je istina! Ne treba oni nama da daju neka prava da bismo mi slavili bogoslužje, pa nam ta prava ukinu, ograniče ih ovim ili onim merama. Mi smo to pravo dobili po krštenju od dobroga pastira, a ne od njih. Kako je sa tim tako je i sa svim drugim stvarima“, rekao je.

„Lepo je biti sveštenik, Hrvat, ljubiti Boga, bližnjeg svoga, tu živeti i tu umreti“, zaključio je.

HRT se ogradio

HRT je, po završetku mise, emitovao obaveštenje da stavovi Dominika Gerbica vezani za politički govor u propovedi nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije pa dodao kako se ograđuje od toga.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare