Kovid pasos putovnica
Kovid pasoš Foto:Igor Kralj/PIXSELL

Ministar unutrašnih poslova Davor Božinović u Hrvatskom saboru je dao izjavu za medije, pa je govorio o Kovid potvrdama (kovid pasošima) koje se od danas mogu izvaditi u Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kao što smo najavljivali sve ovo vreme, od danas su počeli da se izdaju kovid-pasoši. Građani koji imaju pristup sistemu e-Građani ili idu u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potvrda“, kazao je.

Božinović je kazao i da oni koji su vakcinisani jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od vakcinacije, mogu dobiti potvrdu.

„Hrvatska je od početka u grupi zemalja koje su najnaprednije u smislu tehničkog rešenja i prema našim informacijama danas su uz Hrvatsku spremne Nemačka, Italija, Danska, da krenu sa izdavanje potvrda. Sve skupa 13 zemalja se uspešno konektovalo na taj evropski pristupnik vezan za kovid-potvrde. Mi smo pre par dana dobili potvrdu da je Hrvatska u potpunosti interoperabilna. Što se tiče prelaska granice, zavisiće od drugih zemalja, ali ono što je najvažnija poruka je da svi koji imaju potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili sve granične prelaze. Sutra ćemo napraviti demonstraciju na jednom od prelaza da vidite kako je to zamišljeno“, kazao je Božinović.

„Idemo sa time da budemo kompatibilni sa zemljama koje imaju takva rešenja. Ostaje mogućnost državi članici, kad govorimo isključivo o vakcinaciji, a kad govorimo o testiranjima i osobe koje su preležale koronu tu nema ograničenja. Sve su to podaci u vlasništvu Ministarstva zdravstva“, kazao je.

Božinović je istaknuo da je do sada izdato 15 hiljada digitalnih potvrda.

„Ozbiljno smo se tome posvetili otkad je Vlada osnovala radnu grupu na čelu sa mnom i ministrom Berošem koji je isto u tome. Svakodnevno smo radili, posebno naši informatički stručnjaci u Agenciji za komercijalne delatnosti, u MUP-u, u HZZO-u, Ministarstvu zdravstva, svakodnevno su se tražila rešenja koja će biti najpraktičnija. Za nekoliko desetaka sekundi dobijete potvrdu“, kazao je.

„S obzirom da smo prvi koji su to primenilii na granične prijelaze nisam siguran da su ostale zemlje u ovoj fazi. Jasna je poruka da kad god neka zemlja dobije potvrdu o interoperabilnosti krene sa izdavanjem za građane, građani tih zemalja će moći doći u Hrvatsku. Od danas ide poruka širom Europe da svi koji će dobiti uskoro digitalnu potvrdu u Hrvatsku mogu doći i da će se minimalno zadržavati na granici“, kazao je Božinović te dodao da smo prvi u EU koji smo izdali digitalnu potvrdu.

„Ceo sistem bi trebao za celu EU stupiti na snagu 1. jula. Bilo bi nam idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza, da to bude jedna doza i 22 dana, ali to je savereno pravo države da odlučuje u tim kriterijumima. Ukoliko Evropa pokaže jedinstvo, nadam se da će se ići prema tome, tek tada dobijamo puni smisao potvrdi. Mi smo tu liberalni u smislu jedne doze i 22 dana“, kazao je.

Rekao je i da se vode bilateralni razgovori sa drugim zemljama.

„Imao sam razgovor sa češkim ministrom spoljnih poslova, načelno smo dogovorili da bi to bilo 1., ali Češka rešava još neka tehnička pitanja za izdavanje njihove digitalne potvrde“, kazao je.

Na pitanje hoće li digitalnu potvrdu dobiti i oni koji se nisu vakcinisali cjepivima koja su odobrena u EU, Božinović je kazao da se potvrda odnosi samo na vakcine koje su registrirane u Evropskoj agenciji za lekove.

Novinari su pitali ministra gde bi on hteo da putuje s obzirom da ima kovid pasoš.

„Na hrvatsko more jer i njega nisam video. Kad ste spomenuli potvrdu, vidite da je to rešeno na evropskom nivou da se ona može prelomiti tako da osoba koja kontroliše na granici dobije samo minimalan broj ličnih podataka. Kada dođete sutra negde na neku državnu granicu“, kazao je.

Božinović je objasnio da će se bar kod kovid pasoša moći pokazati i na mobilnom telefonu, a papirnata varijanta je napravljena na nivou EU-a, tako da se može presaviti i da se na granici može pokazati samo deo sa bar kodom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar