Vaga,merenje
Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja potvrdilo je da više neće biti grupnog merenja kilaže dece u osnovnim i srednjim školama.

Pročitajte još:

Ovo je rezultat inicijative Centra za poremećaje u ishrani Bea, koji je nedavno upozorio da je grupno merenje stresan događaj za mlade ljude koji tek grade pozitivan stav o vlastitom telu.

Kada saznaju da će ih grupno meriti, neki učenici bi pre merenja napuštali školu ili gladovali danima pre kako bi izbegli stres ili poniženje.

Ministarstvo nauke i obrazovanja saopštilo je da se pripremaju za pojedinačno merenje kilaže i visine učenika.

Jelena Balabanić Mavrović, psihoterapeut i rukovodilac Bea centra, zahvalila se svima koji su brzo prepoznali inicijativu i u roku od nedelju dana izašli u susret problemu.

„Ne zahtevamo nikakva finansijska sredstva, samo malo dobre volje da deci olakšamo i na taj način podržimo njihovo dostojanstvo i mirno odrastanje“, rekla je ona.

Neke škole i nastavnici fizičkog vaspitanja su već sami uvideli problem i dobrovoljno ukinuli javno merenje težine.

„Smatramo da bi poštovanje privatnosti svakog deteta bilo bolje i dopusti pojedinačno merenje u redovnom prikupljanju podataka važnih za praćenje zdravlja učenika u školi. Prema Konvenciji o pravima deteta, svako dete ima pravo na privatnost, ali i na zaštitu privatnosti. Grupno merenje u školama je jedna od tih situacija“, rekla je Helena Pirnad Dragičević zaštitnica građana.

BONUS VIDEO: Zdravo misli: Kako da sačuvate svoje zdravlje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare