Vakcinacija dece na Kubi
Vakcinacija dece na Kubi Foto: Joaquin Hernandez / Xinhua News / Profimedia

Kuba je u septembru postala prva država na svetu koja je počela masovnu vakcinaciju dece od 2 godine protiv koronavirusa, prenosi CNN. Iako vakcine protiv korone nisu obavezne, roditelje i deca pune klinike, bolince, pa čak i preuređenje škole da bi deca bila svoje vakcine. Kuba je krajem avgusta odobrila za upotrebu još dve vakcine protiv virusa korona na čijem su razvoju radili tamošnji naučnici, tako da su za sada u ovoj zemlji u upotrebi tri vakcine protiv korone.

PROČITAJTE JOŠ:

„Laknulo mi je“, rekla je Laura Tjeras, samo nekoliko minuta nakon što je njena četvorogodišnja ćerka Anisol primila prvu dozu kubanske domaće vakcine Soberana ili Suverene.

„Mnogi ljudi se i dalje razboljevaju i pored toga što su vakcinisani. Mi smo zaštićenji“, dodala je.

Tokom jednog dana u policijskom centru u Havani, gde su CNN i drugi mediji pozvani da snime vakcinaciju, vakcinisano je više od 230 dece uzrasta od 3 do 5 godina, rekla je administratorka klinike. Da bi se deca opustila, lekari i medicinske sestre su nosili uši Mikija Mausa iznad uniformi i doveli su klovna koji im je svirao.

Vakcinacija dece na Kubi
Vakcinacija dece na Kubi Foto: Joaquin Hernandez / Xinhua News / Profimedia

Kao i kod odraslih i deca na Kubi se smatraju vakcinisanom kada prime tri doze vakcine protiv korone. Dolaskom delta varijante korone na Kubu, slučajevi zaraze među decom su porasli.

„Zabrinjavajući je broj infekcija novim soj koronavirusa koje su se dogodile na Kubi poslednjih meseci u pedijatrijskoj populaciji“, napisao je kubanski ministar zdravlja Hose Portal Miranda u članku na vladinoj veb stranici u septembru.

Do sada je tokom pandemije na Kubi zaraženo najmanje 117.500 maloletnih osoba, prema zvaničnim statistikama. Vlada nije saopštila koliko dece je preminuo tokom pandemije.

Vakcinacija na Kubi Foto: EPA-EFE/Yander Zamora

Zbog velikog broja slučajeva zvaničnici su početkom septembra odustali od planova za ponovno otvaranje škola. Budući da je internet kod kuće i dalje luksuz za mnoge u ovoj zemlji, deca uče gledajući obrazovni kanal na televiziji. Mnogi roditelji se žale da im deca zaostaju sa gradivom i da nemaju gde da ih odvedu pošto su zatvoreni i parkovi, bioskopi i plaže.

Kubanski regulator lekova do sada je odobrio hitnu upotrebu tri domaće vakcine za koje kubanski naučnici kažu da su visoko efikasne u sprečavanju ozbiljnih bolesti i smrti usled koronavirusa.

Dok se se kritičari žalili na pretarnu tajnost kubanske vlade u vezi sa njihovim programom vakcinacije, kubanski naučnici su prošle nedelje počeli da razmenjuju podatke sa Svetskom zdravstvenom organizacijom radi dobijanja odobrenja za njihove vakcine.

Kubanski državni proizvođači vakcina su u početku očekivali da će do septemra napraviti dovolnno doza za 11,2 miliona stanovanika ostrva, ali su kasnije rekli da zbog američkog trgovinskog embarga ne mogu da dostignu taj cilj.

Vakcina Abdala
Vakcina Abdala Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

U avgustu, kada je pandemija izmakla kontroli u nekoliko provincija, Kuba je prvi put počela da koristi kinesku vakcinu Sinofarm, iako je manje efikasna od kubanskih vakcina, kako tvrde naučnici.

Kubanski lekari sada sprovode vakcinaciju dece jer tvrde da se povećani rizici sa kojima se deca suočavaju moraju odmah rešiti.

„Teže je, ali i zadovoljstvo je vakcinisati dete“, rekla je dr Auroli Otanjo Ortega.

„Kada vakcinišete dete, znate da je imunizovano i da neće imati ozbiljnih komplikacija i da neće umreti od koronavirusa“.

Foto: EPA-EFE/YAMIL LAGE

Koje kubanske vakcine se koriste?

Kuba je krajem avgusta odobrila za upotrebu još dve vakcine protiv virusa korona na čijem su razvoju radili tamošnji naučnici.

Vlasti na Kubi saopštile su da je kombinacija dve doze vakcine „Soberana dva“ i jedne doze „Soberana plus“ sprečila simptome kovida-19 sa efikasnošću od 91,2 odsto u ispitivanjima obavljenim u tri faze, prenosi N1.

Kubanski Centar za kontrolu lekova i medicinskih uređaja (CECMED) objavio je da je objavljeno odobrenje za upotrebu obe vakcine. U julu je Kuba odobrila svoju prvu vakcinu protiv kovid-19 „Abdala“.

Kuba kubanska vakcina Abdala
Kubanska vakcina Abdala Foto:EPA-EFE/Yander Zamora

Abdala 

Vakcina protiv koronavirusa Abdala Kubanskog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju (CIGB) pokazala se 100 odsto efikasnom u trećoj fazi ispitivanja, saopštio je taj centar.

Navedeno je da se vakcina pokazala kao efikasna 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i smrtnog ishoda, a 92,28 odsto u prevenciji simptoma bolesti, prenosi RIA Novosti.

U testiranju je učestvovalo više od milion ljudi. Prethodno je Centar za državnu kontrolu lekova, opreme i medicinskih instrumenata Kube odobrio hitnu upotrebu te vakcine.

Foto:EPA-EFE/Ramon Espinosa

Soberana 2

Vakcina Soberana, za koju na Kubi tvrde da je 91,2 pdsto efikasna, već je korišćena za vakcinaciju jednog broja zdravstvenih radnika i običnih građana na područjima sa visokom stopom zaražavanja, prenosi Rojters.

Odobrenje Regulatornog tela za lekove, medicinska sredstva i opremu znači da se lek, koji se sastoji od dve početne i treće buster doze, može koristiti u okviru nacionalnog programa vakcinacije, a moglo bi da pomogne i da se ova vakcina licencira u inostranstvu.

Zdravstveni sistem Kube bio je na udaru talasa širenja virusa, paralelno sa nedostatkom lekova, kiseonika, lekara i opreme.

Foto: EPA-EFE/YAMIL LAGE / POOL

Već dugo rade na vakcinama

Uprkos lošoj ekonomskoj situaciji i američkim sankcijama, još početkom godine naučnici i lekari na ostrvu kojim upravljaju komunisti, izveli su podvig kojim se do danas nijedna druga latinoamerička zemlja ne može pohvaliti. Razvili su pet mogućih vakcina protiv koronavirusa, od čega je sada u upotrebi tri.

Kubanski zvaničnici su u martu najavili proširenje sprovedenih ispitivanja vakcina kako bi njima obuhvatili još stotine hiljada ljudi. U proširenim ispitivanjima kao primarna grupa uzeto je 150.000 radnika.

Zbog „zapadnocentričnosti“ je tako prošla neprimećeno vest da su Kuba i Iran sklopili sporazum o saradnji na vakcini protiv koronavirusa. Konkretno, kubanski državni Institut za vakcinaciju „Finlej“ je ranije ove godine potpisao sporazum o saradnji sa iranskim institutom na ispitivanju najnaprednije kubanske vakcine – Soberane 2.

Treća faza i poslednja faza ispitivanja sprovodila se i na Kubi i u Iranu na uzorku od 200.000 ljudi. Zanimljiv je razlog zašto se Havana odlučila baš za Iran – Kuba se u datom trenutku uspešno izborila sa koronom, toliko uspešno da nije imala dovoljno zaraženih stanovnika za testiranje vakcine. Zbog toga su se okrenuli Iranu gde je stopa zaraženih najviša na čitavom Bliskom istoku.

Foto:EPA-EFE/Ramon Espinosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar