Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Presednik Zoran Milanović danas je poželeo da na izborima u Crnoj Gori, koje je nazvao "festivalom mimikrije", pobedi proevropska struja, dok je za pozdrav "Slava Ukrajini" rekao da se radi o pokliču pod kojim su se borili najveće ubice Drugog svetskog rata.

Predsednik Republike i vrhovni zapovednik Oružanih snaga RH danas je u Vrlici učestvovao na obeležavanju 30. godišnjice odbrane Velog vrha, najveće pešačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini, pa je položio venac kod spomen-obeležja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Milanović je nakon toga dao izjavu za medije gde je komentarisao aktualna politička zbivanja, prvo se osvrnuvši na izbore u Crnoj Gori, koji se održavaju u nedelju, prenosi Index.hr.

Rekao je da ne voli ni da se „oni mešaju u naše poslove tako da: što sami izaberu, to će imati i to je to najpoštenije“.

Foto:profimedia.rs

„Voleo bih da pobedi racionalna struja“

„Znam koliko su prčkali po Hrvatskoj, to i dalje pokušavaju, ja to ne projektujem na druge države. Voleo bih da pobedi racionalna, hajdemo reći proevropska struja u Crnoj Gori, ali svi se tako predstavljaju. To je jedan festival mimikrije i ja se nadam da će pobediti bolji, a ne lošiji“, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara o pokliču „Slava Ukrajini“ rekao je da su se pod tim pokličem „organizovali i borili ljudi, tj. neljudi, prema kojima su ustaše bili kavaljeri“.

„To su bile ubojice, i to puno efikasnije od ustaša. (Stepan) Bandera, (Roman) Šuhevič, to su najgori zločinci Drugog svetskog rata. Masovne ubice. Što su izabrali taj pozdrav, što ne može nekako drugačije“, rekao je predsednik i pritom istaknuo da u „svojoj domovini“ neće trpeti pozdrav „Za dom spremni“ jer je „duboko kontaminiran“ i nanosi veliku štetu Hrvatskoj.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

„‘Za dom spremni’ je kasnije duboko kontaminiran“

Za pozdrav „Za dom“ je rekao da se radi o ariji iz Zajčeve opere i da je to „jedan kontekst koji je kasnije duboko kontaminiran“.

„Sada sam hrvatski predsednik i znam koliko su nas disciplinovali, maltretirali i koliko nam se prigovaralo i koliko su upozoravali, predsednika Tuđmana prvog, da se ne koristi pozdrav koji je kontaminiran zbog saradnje s nacistima“, rekao je Milanović.

„Ista je stvar sa ‘Slava Ukrajini’. Što recimo nedostaje hrvatskom pozdravu ‘Domovini verni’? Meni je to najlepši pozdrav. Imaš deset varijacija koje mogu biti jasne i da ne štete Hrvatskoj“, rekao je Milanović.

Smatra da bi i oni koji ne dele njegovo mišljenje o tom pozdravu trebali prvenstveno gledati interes zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nisam ja zvao Putina u Zagreb krajem januara 2022.“

Na pitanje o grafitima koji ga upoređuju s Putinom rekao je da iza toga stoje vandali koji uništavaju privatnu i javnu imovinu, ali i da ga baš me zanima ko iza njih stoji.

Takođe je rekao da nije on Putina zvao u Zagreb krajem januara 2022., već ministar Gordan Grlić Radman, i to u njegovo ime preko ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

„Čovek se ukrcao na pogrešan tramvaj i umjesto da se iskrca na Črnomercu, odvezao se sve do Moskve i tamo pozvao Putina preko Lavrova da poseti Hrvatsku“, rekao je Milanović i dodao da su tada „ruski tenkovi već bili zagrejani na 70 stepeni“.

BONUS VIDEO: Hrvatski predsednik o srpskim cajkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar