Glasanje Hrvatska Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Prema prvim izlaznim anketama na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ima 58 mandata, dok opoziciona koalicija "Reka pravde" okupljena oko leve i opozicione Socijaldemokratske partije ima 44 mandata.

Na trećem mestu je desničarski Domovinski pokret sa 13 mandata, a zeleno-leva koalicija „Možemo“ ima 11 mandata.

Most je osvojio 9, te Nezavisna platforma Sever 2 mandata, IDS (Istarski demokratski sabor) 2 i Fokus, Republika 1 mandat.

Arsen Bauk iz SDP-a rekao je za hrvatski RTL da će ova stranka prvo razgovarati sa Možemo.

„Od danas ćemo imati novu parlamentarnu većinu koja je do danas bila opozicija. Prva stranka s kojom moramo da razgovaramo je ‘Možemo’, poslanici stranaka nacionalnih manjina i oni sa kojima smo bili na protestu“, izjavio je Bauk.

Komentarišući izlazna ankete, Stipo Mlinarić iz desničarskog Domovinskog pokreta rekao je da ova koalicija neće nakon izbora ići u koaliciju sa zeleno-levim Možemo i strankom srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

„Predsedništvo će se izjasniti šta ćemo raditi, ali ni po koju cenu nećemo ići s Možemo ili SDSS“, izjavio je Mlinarić za hrvatsku TV Nova.

Tomo Medved iz HDZ-a izjavio je za hrvatski Index.hr da su u ovoj partiji ponosi jer su „pobjednici i ovih parlamentarnih izbora“.

„Po prvi put u novijoj istoriji imaćemo treći uzastopni mandat za vođenje Hrvatske…“, rekao je on i dodao da „mržnja nije prošla“.

Podsetimo, biračka mesta su zatvorena u 19 časova. Hrvatski sabor ima 151 poslanika, a birači u deset izbornih jedinica biraju 140 poslanika, dok pripadnici nacionalnih manjina biraju osam poslanika u 12. izbornoj jedini. U 11. izbornoj jedinici koju čine birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri poslanika.

***

BONUS VIDEO – Kako je počeo izborni dan u Hrvatskoj i kako protiče glasanje u ambasadi u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare