Muškarac, depresija
Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj od depresije boluje 400.000 osoba, a sa smirivanjem pandemije psihijatrijska struka očekuje još veći broj obolelih od tog psihičkog poremećaja, ali i porast broja samoubistava zbog tog poremećaja, kojih je, po sadašnjim podacima, godišnje između 600 i 700.

POGLEDAJTE JOŠ:

Po istraživanju Hrvatskog psihijatrijskog društva, koje je prenela agencija HINA, zbog pandemije kovida-19 uočen je znatan porast odlazaka lekarima porodične medicine, kao i porast intenziteta anksioznosti, depresivnog poremećaja, stresa i nesanice u drugom talasu epidemije u odnosu na prvi.

Zbog toga jepripremljena Nacionalna kampanja za mentalno zdravlje „ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE“ Hrvatskog psihijatrijskog društva i Udruženja za prevenciju depresije i suicida „Životna linija“.

S obzirom na to da je depresija veliki javnozdravstveni problem, posebno je važno o njoj govoriti u vrijeme pandemije i posle razornih potresa prošle zime u Hrvatskoj, kako bi se znalo o tom problemu i prekinulo ćutanje, rečeno je na panelu na kojem su u ponedeljak podatke iz istraživanja analizirali stručnjaci.

Istaknuto je da je depresija izlečiva bolest, ali ju je ključno na vreme prepoznati i što pre početi lečenje.

„Depresija, pored lošeg raspoloženja i umora, podrazumijeva i radnu i socijalnu disfunkcionalnost. Reč je o bolesti koja neće proći sama od sebe, već zahteva profesionalni pristup i lečenje. Anksioznost je prvi znak da nešto nije u redu i ona je predvorje depresije“, rekla je na panelu psihijatar Alma Mihaljević Peleš.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar