Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Hrvatska iz paketa koji se sastoji od višegodišnjeg finansijskog okvira i plana za oporavak od posledica korona krize očekuje dvostruko veći iznos evropskih sredstava nego što je imala u proteklih sedam godina, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Za Hrvatsku je važno da ukupan iznos koji će biti na raspolaganju bude otprilike dvostruko veći nego što je bio u prvih sedam godina našeg članstva u Uniji, kada se zbroje i jedna i druga košara, VFO i instrument EU-a sledeće generacije“, rekao je Plenković.

On se u Briselu sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i presednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen uoči sutrašnjeg sastanka na vrhu lidera zemalja članica na kojem će pokušati da postignu dogovor o Višegodišnjem finansijskom okviru i planu za oporavak od poseldica Kovida 19.

Osnova za raspravu na samitu je predlog Mišela. On je predložio Višegodišnji finansijski okvir za period 2021. do 2027. u iznosu od 1.074 milijardi evra, 26 milijardi evra manje od predloga Komisije, ali je zadržao predlog plana za oporavak u iznosu od 750 milijardi – 500 milijardi kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Plenković je rekao da članice zasad imaju bitno različite stavove o predloženom paketu, prenosi Hina.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar