Damir Habijan Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Damir Habijan, odbornik i predsednik varaždinskog HDZ-a, postaće novi ministar privrede i održivog razvoja, potvrđeno je Jutarnjem listu.

Kako piše taj portal, ovaj Varaždinac ostao je jedini kandidat za naslednika smenjenog Davora Filipovića i biće izabran iduće nedelje u Skupštini na vanrednoj sednici.

Premijer Andrej Plenković odlučio je da ministarsku poziciju ponudi nekome sa severa Hrvatske, jer je nakon odlaska Darka Horvata taj deo ostao nepokriven, a Habijan vrlo dobro kotira u vrhu stranke i stalno ga šalju da javno brani vladine politike i afere.

Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Habijan je diplomirani pravnik, rođen 1982. u Varaždinu. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu i diplomirao s radom na engleskom jeziku „Sportsko pravo u EU: studije usklađenosti pravila FIFA-e i UEFA-e s pravom EU do 2000“.

Završio je osnovnu i srednju školu u Varaždinu, kao i muzičku školu.

Radio je od 2007. kao advokat u Advokatskom društvu Uskoković i partneri, a te godine je ušao i u HDZ, dok je 2015. postao šef varaždinskog HDZ-a.

Davor Filipović
Davor Filipović. Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od maja 2014. jedan od članova/suvlasnika tog advokatskog društva. Specijalizirao se u području trgovačkog prava. Od 2020. je poslanik u Hrvatskom parlamentu. Aktivan je na društvenim mrežama gde neretko objavljuje fotografije na kojima ističe isklesano telo. Zaljubljenik je u krosfit i trčanje.

Nakon što nije postigao značajan uspeh na lokalnim izborima, jer nije uspeo da uđe ni u drugi krug, veliki povratnik u politiku Ivan Čehok, nakon što je opet postao gradonačelnik, ponudio mu je da bude predsednik Gradskog veća, što je on i prihvatio.

Na parlamentarnim izborima 2020. Habijan postaje poslanik, a 2021. volonterski obavlja i dužnost člana Gradskog veća.

Pročitajte još...

Prema imovinskoj kartici koja je objavljena, prima mesečnu poslaničku platu od nešto više od 2.000 evra neto, a tu je i mesečni prihod od nešto manje od 200 evra.

Ima dva kredita. Jedan stambeni od 55.000 evra iz 2019. koji je uzeo na rok od 15 godina i s kamatom od 2,45 odsto, te drugi koji je podigao prošle godine od 44.000 evra na rok od 10 godina i s kamatom od 4,90 odsto.

Ima i lizing za automobil BMW 3 iz 2019. koji je vredan 32.000 evra, pa plaća mesečnu ratu od 373 evra s kamatom od četiri odsto na rok od sedam godina.

Od imovine je prijavio stan u Varaždinu od 46 kvadratnih metara koji je kupio kreditom, a koji je procenjen na 100.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar