Foto: Shutterstock

Prema Zakonu o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kako se službeno zove, od 15. decembra primaju se prijave za – kako je već popularno nazvana – “nacionalnu penziju” od 800 kuna (105 evra). Reč je o mesečnom iznosu za sve građanke i građane Hrvatske starije od 65 godina koji nisu ostvarili pravo na penziju, dakle sa manje od 15 godina staža.

Penzionerska udruženja  zadovoljna su Zakonom, iako veruju da bi bio bolji da se uvažilo njihove primedbe.

Prve isplate predviđene su u februaru 2021. godine za januar, a u budžetu je za njih osigurano 132 miliona kuna (17,6 miliona evra).

“S obzirom na naše fiskalne kapacitete u ovom trenutku, odlučili smo se da pokriju onaj sloj ljudi koji nije imao nikakva primanja. Očekujemo u prvoj godini oko 20.000 ljudi, a s obzirom na starenje stanovništva i naša demografska kretanja, sigurno će ih biti i više. To su velikom većinom žene iz ruralnih krajeva koje zbog nekih društveno-ekonomskih okolnosti iz prošlosti nisu imale dovoljno godina radnog staža i zapravo smo te – iz naše perspektive najugroženije – s ovim davanjem pokrili”, kazao je ministar rada, porodice i socijalne politike, Josip Aladrović.

Iz Udrženja penzionera ne umanjuju značaj Zakona, iako negoduju što se njihove primedbe nisu uvažile.

“Taj iznos od 800 kuna na prvu se ne čini veliki, ali nekome ko ima nula kuna to će definitivno biti pomoć da zadovolji bar neke osnovne životne potrebe, plati struju i kupi od hrane ono što sam ne može da proizvede.,” kaže  Igor Knežević iz Sindikata penzionera Hrvatske.

Međutim, najviše primedbi izazvala je odluka da ovih 800 kuna korisnici moraju podizati u poslovnim bankama, umesto da ih poštar donosi na kućne adrese..

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar