Foto:EPA-EFE/Alejandro Garcia

U Hrvatskoj je PCR test neobično skup - cene se kreću od 67 evra do oko 200 evra. Najčešća cena je oko 90 evra. To je 40-ak posto skuplje nego u Nemačkoj i 60-ak posto skuplje nego u Turskoj.

U komentaru Jutarnjeg lista navodi se da dobro upućeni tvrde kako dobavljači testova nisu ti koji su postavili astronomske cene. Iz retkih članaka o javnim nabavkaama može se videti kako su pojedine zdravstvene institucije nabavljale PCR testove po ceni nižoj od 9 evra. Ako se toj ceni dodaju troškovi zaštitne opreme, prostora i rada, dolazi se do realne cene od 20-27 evra po testiranju.

Pročitajte još:

Poskupljenje PCR testa sa šest na devet hiljada dinara u Srbiji takođe nema racionalno objašnjenje, kao ni mnoge stvari u ovoj pandemiji, ocenio je profesor Medicinskog fakuteta Oliver Stojković koji je naveo da je realna cena PCR testa oko 3.000 dinara.

Kako je moguće da su testovi u različitim elovima Hrvatske 2,5 do 10 puta skuplji nego što bi možda mogli biti, ističe Jutarnji list.

Sve te testove za covid-19 plaćaju građani, i to na tri različita načina. Ako nisu dobili uput za testiranje, sami moraju da podmire račun. Onima koji su dobili uput, račun podmiruje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ta institucija svoje troškove pokriva iz uplata zdravstvenih osiguranika.

Uz to, hrvatski poreski obveznici finansiraju i proračunske troškove zdravstva koji su za ovu godinu planirani na nivou od 1,65 milijardi evra. Taj broj je bitan jer se iz njega može izračunati kako će, uz aktelni broj PCR testiranja, u 365 dana samo na testove Hrvatska potrošiti oko 15 posto ovogodišnjeg budžeta za zdravstvo (ili 7,5 posto budžeta HZZO-a).

Nije jasno zašto oni koji nemaju uput ne mogu da dobiju „besplatno“ testiranje jer su oni isto tako porezni obveznici i zdravstveni osiguranici, a uput nije sigurna predikcija zaraze jer se u poslednje vreme udeo pozitivnih na testiranjima kreće između 20-34 posto.

Cena koju kao građani, porezni obveznici i zdravstveni osiguranici, plaćaju građani Hrvatske, pa i Srbije, za PCR testove astronomski su iznosi u zemljama u kojima se zdravstveni sistem guši od neplaćenih dugova.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram