Već nedeljama je glavna priča u medijima u regionu ubistvo 14-godišnje Vanje G. iz Skoplja. Detalji tragične sudbine nevine tinejdžerke svakodnevno se otkrivaju. Iako pojedinosti slučaja i dalje možda izgledaju nelogično i misteriozno, raste neizvesnost i novi zapleti slučaja. Ovo je pet najvažnijih stvari o Vanjinom ubistvu, dok ključno pitanje i dalje ostaje misterija - zašto su otmičari ubili Vanju nakon tri sata, ako su želeli da traže otkup od njene majke?

Otmica

Vanja (14) je, kako sumnja policija, 27. novembra oteta iz zgrade u kojoj je živela oko 7.30 ujutru. Otmičari, na čelu sa Palevskim, vezali su je i gurnuli u auto.

Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima.

Foto:preuzeto sa Facebook.com/zorica.gjorcevska

U okolini Skoplja pronađena su dva pištolja i Vanjin mobilni telefon. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski rekao je da se sumnja da je Vanja upucana, a ne zadavljena, kao i da je veštačenje telefona ključno za istragu, jer će se videti sa kim je tinejdžerka komunicirala pre otmice i da li je telefon korišćen za traženje otkupa.

Prijava nestanka

Vanjina majka Zorica prva je prijavila ćerkin nestanak i policija je započela potragu koja je trajala nedelju dana.

Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska

Prema Zoričinim rečima, Vanja je tog dana bila dobro raspoložena pre odlaska iz kuće i nije se žalila ni na kakve probleme. Majka tvrdi da Vanja nije prijavila nikakvo zlostavljanje, da porodični odnosi nisu poremećeni i da nemaju neprijatelje.

„Mislim da je oteta. Vanja je nasmejana napustila kuću, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Nastavnica mi je javila da nije došla na čas, mi smo u stalnoj komunikaciji sa njom, rekla sam joj da Vanja nije bolesna“, rekla je ranije majka.

Otac saučesnik u otmici

Aleksandar, otac ubijene Vanje Foto: Printscreen/skopje1.mk

Oko 11 časova, Vanjin otac, Aleksandar G. prijavljuje ćerkin nestanak. Posle opsežne istrage, policija otkriva da je i on bio uključen u otmicu tinejdžerke, što je on oštro negirao.

Prema rečima resornog ministra, osumnjičeni su želeli da uzmu novac koji je Zorica dobila od prodaje stana. Ipak, sada nije poznato da li je Vanjina majka ikada dobila poziv u kom joj otmičari traže novac.

Kada ga je policija uhvatila, Aleksandru je odmah određen pritvor zbog sumnje da je umešan u taj gnusni zločin, odnosno da je prvoosumnjičenom Ljupču Pavelskom davao informacije o Vanjinom kretanju i svakodnevnom životu.

Foto:ptintscreen/skopje1.mk

Vanjin otac je sa ubicama podelio informacije o tome kada će i kako Vanja izaći iz kuće, kako bi organizovana grupa koju je predvodio Palevski, otela tinejdžerku.

Još jedna žrtva

U svojoj potrazi za tinejdžerkom, policija je blizu Velesa pronašla i telo 74-godišnjeg frizera Pančea Žežovskog.

Naime, kada su je kidnapovali, otmičari su Vanju stavili u „citroen“ koji je prethodno bio ukraden od Žežovskog. Mediji su preneli da je frizer ubijen zbog duga od 500 evra.

Foto:printscreen7skopje1.mk/

Velesčani kažu da je Žežovksi bio miran čovek, te da je živeo dobrim životom. Šokirani su njegovom vezom s ubicama. Ukoliko su otmičari želeli da mu iznude novac i ukradu auto za otmicu, nejasno je zašto je Žežovski morao biti ubijen.

Nakon Vanjinog ubistva, prvoosumnjičeni za njenu otmicu Ljupčo Palevski je pobegao, da bi posle nekoliko dana bio uhapšen.

Hapšenje Palevskog

Palevski je, nakon objavljivanja međunarodne poternice, uhapšen u Turskoj. Po rekonstrukciji njegovog kretanja koje je objavila policija, osumnjičeni za ubistvo Vanje i Žežovskog je iz Skoplja pobegao u Beograd.

Foto: skopje1.mk

Njega je u glavni grad Srbije dovezao advokat, koji je to i priznao. On navodi da mu je Palevski rekao da ima zakazane preglede i da nije znao za njegovu umešanost u teške zločine.

Kontroverzni Palčo je prespavao u Beogradu, da bi sutradan po njega došao Stefan D. On ga je automobilom odvezao do granice sa Bugarskom, a onda i sa Turskom.

U Turskoj su se rastali, a Stefan D. se vratio u Severnu Makedoniju. On je uhapšen, a policiji je otkrio kuda se kretao Palevski.

Tako je turska policija uspela da ga locira na zapadu zemlje, u gradu Balikesiru. Tamo je pored auto-puta čekao prevoz za Istanbul. Da li je želeo da ostane u Turskoj ili je planirao dalji beg, zasad nije poznato.

„Makedonsko ministarstvo je u kontaktu sa policijom u Turskoj, ali i njihovim operativcima. Potvrdili su nam da je Palevski pronađen u Balikesiru i da je želeo da ode u Istanbul. Čekao je taksi da ga odveze, ali je ga je uhapsila policija dok je hodao jednim od auto-puteva kod Balikesira“, rekao je ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Proces ekstradicije je već pokrenut, a Skoplje je od turskih kolega zatražilo da osumnjičeni za Vanjino ubistvo ostane u pritvoru do tada. Isto ga čeka i po izručenju, imajući u vidu da mu je Severna Makedonija u odsustvu odredila pritvor od 30 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar