Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Stotinu interventnih policajaca rasterali su mirne demonstrante u hongkonškom šoping centru, koji su protestvovali protiv, kako kažu, smanjivanja građanskih sloboda uvođenjem mera o socijalnom distanciranju.

U šoping centru Moko u Mong Koku policajac je ispalio suzavac na demonstrante i novinare koji su se okupili na spratu iznad, nakon što je flaša vode bačena na policajce.

Policija je uhapsila najmanje 11 osoba, uključujući dvanaestogodišnju devojčicu a novčanu kaznu dobile su desetine demonstranata zbog kršenja mere o zabrani okupljanja više od osam osoba.

Prodemokratski poslanik Endi Ju rekao je da su učenici, stari 13 i 16 godina, „nepravedno uhapšeni“ u šoping centru Harbur Siti. Jedan od kažnjenih u Moku izjavio je za lokalnu televiziju RTHK da nije protestvovao, već je samo bio u šopingu.

Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE
Policajci sprečili protest za nezavisnost Hong Konga

 

Ranije danas snažne policijske snage sprečile su protest za nezavisnost Hong Konga koji je organizovan putem društvenih mreža. Međutim, stotine ljudi su s maskama učestvovale u protestima“ u šoping centrima u najmanje šest četvrti.

Neki su demonstranti nosili crne zastave, zagovarajući tako nezavisnost Hong Konga, dok su druge grupe pevale himnu protesta „Slava Hong Kongu“. Jedan muškarac srednjih godina nosio je transparent kojim vređa policiju zbog incidenta prošle nedelje, kada je utvrđeno da su dva policajca ukrala 25 kilograma nedavno zaplenjene droge.

demonstranti koji se okupljaju online optužuju  vladu da nije ukinula mere socijalnog distanciranja kako bi sprečila proteste, iako u poslednje tri nedelje u Hong Kongu nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze.

Protesti u Hong Kongu započeli su u junu prošle godine zbog predloga zakona o izručenju, koji su Hongkonžani doživeli kao ugrožavanje zagarantovane autonomije.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar