Roterdam, Holandija, luka
Foto: Shutterstock/Ali A Suliman

Holandski carinici su zaplenili više od 1,6 tona kokaina u luci Roterdam, saopštili su danas tužioci. Kokain je bio sakriven u brodskom tovaru među bananama, kakaom i cementom.

Droga, čija se vrednost procenjuje na 127 miliona evra, bila je skladištena u tri brodska kontejnera koja su stigla u evropsku najveću luku, piše Danas.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prvi kontejner je stigao iz Ekvadora i u njemu su bile banane namenjene za isporuku kompaniji Barendreht u blizini Roterdama“, saopštili su tužioci. Droga u drugom kontejneru je otkrivena među kakaom takođe iz Ekvadora, ali koji je stigao preko Kolumbije i potom Antverpena.“

U trećem kontejneru u kojem je bio cement namenjen isporuci u Portugalu pronađeno je pet sportskih torbi koje su bile pune drogom.

Ove godine je intenzivirana zaplena u luci Roterdam koja se sada smatra jednim od glavnih prolaza u Evropi za narkotike, naročito kokain.

Uprava holandske carine je saopštila u utorak da je ove godine konfiskovano 68 tona kokaina, a 2020. godine – 49 tona.

Telo EU za borbu protiv kriminala je upozorilo da su Holandija i Belgija postali glavni centri kokaina, naročito za isporuke iz Kolumbije.

Obala Severnog mora je sada „premašila Pirinejsko poluostrvo kao glavnu tačku ulaza kokaina u Evropu“, naveo je Europol u izveštaju u septembru.

Kokain je posle kanabisa na drugom mestu po popularnosti u zapadnoj i centralnoj Evropi sa, kako se procenjuje, 4,4 miliona korisnika ove droge u protekloj godini, dodaje se u izveštaju.

Bonus video: U Nišu zaplenjeno 520 kg marihuane

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar