Foto:EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Holandsko udruženje trgovaca neprehrambenim proizvodima INretail je u ime oko 15.000 članova pokrenulo skraćeni sudski postupak protiv države tražeći otvaranje prodavnica.

Pročitajte još:

Zahtev udruženja je otvaranje prodavnica uz poštovanje svih zaštitnih mera, između ostalog ograničenje od jednog kupca na deset kvadratnih metara prodajnog prostora.

Sud će odluku u skraćenom postupku doneti najkasnije u petak, 12. marta.

U Holandiji su, u okviru mera protiv širenja koronavirusa, od 15. decembra zatvorene sve prodavnice neprehrambrenih proizvoda, a od pre nedelju dana prodavnicama je dozvoljeno da u unapred zakazanom terminu prime kupce u radnju, uz ograničenje od maksimalno dve osobe po spratu.

Dok je u decembru vladalo potpuno razumevanje za zatvaranje, danas zahtev za potpuno otvaranje prodavnica organizacija brani tvrdnjom da nisu poznati slučajevi zaraze koronavirusom u prodavnici, kao i činjenicom da je broj umrlih od koronavirusa svakim danom manji.

Pročitajte i:

Advokat koji zastupa državu, sa druge strane, navodi da je zatvaranje prodavnica neophodno i opravdano, imajući u vidu da je uprkos svim restriktivnim merama broj zaraženih i dalje u porastu.

U Holandiji je od 23. januara na snazi policijski čas od 21.00 uveče do 04.00 ujutru dok je po domaćinstvu dozvoljen jedan posetilac dnevno.

Pored trgovaca, skraćeni postupak protiv države najavljuju i udruženja vlasnika zabavnih parkova, pijačnih prodavaca i solarijuma.

Postupci koje različite branše pokreću, u skladu su sa opštim smanjenjem podrške stanovništva merama u borbi protiv koronavirusa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)