Foto:EPA-EFE/Esteban Biba

Više od 20.000 dece migranata u SAD nalazi se u prenatrpanim centrima za njihov smeštaj, dok nastavlja da se povećava broj privedenih migranata na američko-meksičkoj granici, u jednom od najvećih izazova administracije predsednika Džozefa Bajdena.

Pročitajte još:

Bajdenova administracija drži desetine hiljada dece u mreži od oko 200 objekata u dvadesetak saveznih država, među kojima je i pet centara s više od 1.000 dece.

Poverljivi podaci pokazuju da se broj migrantske dece pod nadzorom američke vlade u poslednja dva meseca više nego udvostručio, na oko 21.000 dece ove nedelje, od ranog doba do tinejdžerskog uzrasta.

U jednom takvom centru u vojnoj bazi u El Pasu u Teksasu nalazi se više od 4.500 dece. Advokati i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su neki od tih centara bezbedni s odgovarajućom negom, ali da je u drugim ugroženo zdravlje i bezbednost dece.

U okviru plana američke vlade za smeštaj hiljada dece koja prelaze granicu iz Meksika koristi se i desetak nelicenciranih objekata u vojnim bazama, stadionima i kongresnim centrima koji zaobilaze državne propise i koji ne zahtevaju tradicionalni pravni nadzor.

U tim objektima deci nije zagarantovan pristup obrazovanju, rekreaciji ili pravnom savetu.

Ministarstvo je odbilo da kaže da li postoje neki standardi koji se zakonski mogu nametnuti za brigu o deci u vanrednim centrima ili kako se oni nadziru, ukazujući da je Bajdenova administracija dozvolila veoma ograničeni pristup medijima u tim centrima pozivajući se na pandemiju koronavirusa i restrikcije u vezi s privatnošću.

Advokate i borce za ljudska prava posebno zabrinjavaju masovna skloništa sa stotinama kreveta naguranih jednih pored drugih.

U takvim objektima deca mogu biti izolovana, pod manjim nadzorom i bez osnovnih usluga. Polovina migrantske dece zadržane u SAD spava u skloništima sa više od 1.000 druge dece.

Neki od tih objekata koji rade po ugovorima već se suočavaju sa sudskim postupcima zbog navoda da su deca bila fizički i seksualno zlostavljana u skloništima u vreme Trampove administracije, dok neke nove kompanije koje pružaju smeštaj imaju malo ili nimalo iskustva u radu s decom migrantima.

Prethodna administracija je prema takozvanom Članu 42 iz zakona o zdravstvu zbog pandemije automatski deportovala sve migrante koji su uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu.

Bajdenova administracija primenjuje tu uredbu na sve odrasle osobe i porodice, ali ne i na decu koja dolaze bez pratnje starijih.

Američka agencija za carine i zaštitu granica u aprila je privela 178.622 ljudi duž granice s Meksikom, što je najveći broj privodjenja u makar dve decenije. Broj privedenih imigranata na jugozapadnoj granici SAD u aprilu je porastao 12. mesec zaredom.

Bajdenovo obećanje humanijeg pristupa imigraciji nego u Trampovo dalo je nekim migrantima, od kojih mnogi beže iz teških ekonomskih uslova u Meksiku i Centralnoj Americi, nadu da će možda moći lakše da uđu u SAD.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iako je Bajden obećao ukidanje neke od Trampovih mera, on je takođe pozvao imigrante da ostanu kod kuće i dao je više ovlašćenja službenicima agencije za carine i zaštitu granice da vrate imigrante po protokolima uvedenim za borbu protiv koronavirusa.

Ipak, poslednji podaci posle porasta broja migrantske dece ove godine doveli su u pitanje Bajdenovu imigracionu politiku.

S druge strane, broj migrantskih porodica i dece bez pratnje koji su ilegalno prešli granicu opao je u aprilu prvi put posle skoro godinu dana.

Agenti za carinu i zaštitu granica privela je 48.226 migranata koji su putovali kao porodice i 16.933 dece koja su bila sama. Broj privedenih u obe grupe pao je za oko 10 odsto u poređenju s martom.

Broj odraslih koji su prelazili granicu takodje je verovatno manji od ukupnog broja privedenih, jer mnogi pokušavaju više puta da pređu granicu pošto su prethodno uhvaćeni i vraćeni u Meksiko.

Nekoliko je razloga za smanjenje broja porodica i dece bez pratnje koji prelaze granicu.

Jedan od bitnijih je što je Meksiko, na zahtev SAD, pojačao napore u vezi s imigracijom, pažljivijim kontrolisanjem svoje južne granice s Gvatemalom, kao i uobičajenih migrantskih ruta kroz tu zemlju.

Ovogodišnji talas migranata na granici s Meksikom je jedan od najznačajnijih logističkih i političkih izazova za Bajdenovu administraciju koja je posebno na iskušenju zbog rekordnog broja migrantske dece bez pratnje koja su u pritvornim centrima.

Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Alex Edelman

Zadržavanje politike da se zbog koronavirusa migranti vraćaju bez formalnog privođenja predmet je nekoliko sudskih slučajeva koje su pokrenuli Američka unija za gradjanske slobode (ACLU) i organizacije za prava migranata, tvrdeći da je po federalnim zakonima ta praksa nelegalna pošto ljude u opasnosti od proganjanja u njihovim zemljama ne treba odmah vraćati.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)