Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Andrew Harrer

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji nije želeo da poveća kvotu izbeglica koje mogu da uđu u SAD, ipak je to uradio pod pritiskom.

Pročitajte još:

„Menjam kvotu za godišnji prijem izbedlica, SAD će primiti 62.500 ljudi. Prethodna administracija je postavila rekordno nizak prag od samo 15 hiljada izbeglica, što ne oslikava američke vrednosti i ne pokazuje da su izbeglice dobrodošle i da će imati podršku. Cilj je da ove godine bude primljeno 125 hiljada izbeglica“, kazao je Bajden.

Dve nedelje ranije, Bela kuća je saopštila da će broj primljenih izbeglica ostati 15 hiljada, koliko je bio i za vreme Donalda Trampa, što je suprotno Bajdenovim predizbornim obećanjima. Tome su se usprotivile i neke demokrate i organizacije koje se bave izbegilcama.

Bela kuća je priznala da je to objavljeno u trenutku kada su republikanci kritikovali Bajdena zbog priliva izbeglica na južnoj granici SAD i da to nije bila dobra poruka.

„Važno je da izbeglicama širom sveta, koje toliko pate i čekaju da počnu novi život, odagnamo svaku sumnju. Istina, nećemo tokom ove godine uspeti da primimo 62.500 ljudi, potrebno je neko vreme da popravimo štetu prethodne administracije, ali radimo na tome“, rekao je predsednik SAD.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je ubrzo po Bajdenovoj objavi, rekao da je „u američkom DNK da zemlja bude otvorena za izbeglice i da te ljude treba tretirati sa poštovanjem“.

Predsednik organizacije Međunarodne izbeglice Erik Švarc ocenio je da je momenat istorijski i da je „prijem izbeglica u ovom vremenu ne samo moralni imperativ, već da promoviše nacionalnu bezbednost SAD, podstiče ekonomiju, obogaćuje zajednice i pokazuje da je Amerika spremna da sarađuje sa drugima u rešavanju najkompleksnijih problema“.

Iako je povećanje kvote za izbeglice dobro, stiglo je prekasno da bi moglo na nešto da utiče, kaže direktor Kejto instituta za imigraciju Aleks Nourest.

„Službe koje se bave izbeglicama su toliko prebukirane da će biti dobro ako četvrtina od 62.500 uspe da dođe“.

Nourest ocenuje da je potrebna sistemska reforma i privatizacija sistema za izbeglice, kako neka administraijca poput Trampove, ne bi mogla da ga uruši jednim potpisom.

Tokom četiri godine, Tramp je smanjio broj izbeglica koje mogu da uđu u SAD, što se razlikuje od sistema za azil za koji apliciraju migranti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)