Foto: REUTERS/Miguel Pereira

Hiljade ljudi marširale su danas ulicama Lisabona, kao i u 20-ak drugih gradova tražeći mere za rešavanje stambene krize koja uglavnom pogađa velike urbane centre u Portugalu.

Demonstranti, okupljeni na poziv oko 100 udruženja, nosili su transparente sa natpisima „Stop“, „U pomoć“, „Kuće za život“.

„Lisabon je postao grad za strance, Portugalci tamo više ne mogu da žive“, rekla je Marta Saraiva (27) iz Lisabona koja akciju socijalističke vlade smatra nedovoljnom za rešavanje stambene krize, uprkos nizu nedavno najavljenih mera.

Stambena kriza nastala je kada je Portugal 2011. godine, kada mu je pretio bankrot, tražio međunarodnu finansijsku pomoć.

Foto: REUTERS/Miguel Pereira

Da bi napunila svoju kasu i ispunila zahteve svojih poverilaca, zemlja se otvorila stranom kapitalu zahvaljujući nizu mera, uključujući „zlatne vize“ – boravišne dozvole koje se daju bogatim investitorima – ili poreske olakšice za strane penzionere i „digitalne nomade“ .

Ti investitori su u velikoj meri doprineli oživljavanju tržišta nekretnina i renoviranju velikih gradova sa turističkim smeštajem kao odgovor na priliv turista.

Između 2012. i 2021. godine troškovi stanovanja su porasli za 78 odsto u Portugalu, a 35 odsto drugde u Evropskoj uniji, prema studiji portugalske Fondacije Fransisko Manuel dos Santos.

Jedan demonstrant je za AFP rekao da je kirija za stan u Lisabonu povećana 20 puta, sa 30 na 600 evra. Pošto nije mogao da plaća, zamoljen je da napusti stan u centralnom delu Lisabona, gde živi od svoje šeste godine.

Dolazak stranih investitora je proširio jaz „između plata i cena stanova“, dok gotovo četvrtina portugalskih radnika živi od minimalne mesečne plate od 886 evra, rekao je Agustin Kokola-Gant, istraživač Instituta Univerziteta u Lisabonu za geografiju i regionalno planiranje.

Povećanje kamatnih stopa koje je odlučila Evropska centralna banka (ECB) kao odgovor na krizu zbog inflacije, učinilo je situaciju još dramatičnijom u toj zemlji gde 87 odsto korisnika stambenih kredita podleže promenljivim kamatniim stopama.

Da bi pomogla skoro milion porodica, Vlada je prošle nedelje odlučila da dozvoli zajmoprimcima da koriste sniženu stopu na dve godine.

To je dodatak paketu mera predstavljenom u martu za obuzdavanja skoka cena koji predviđa ukidanje „zlatnih viza“ ili obavezno izdavanje stanova praznih više od dve godine u najnaseljenijim regionima.

Ali taj program nije dobio jednoglasnu podršku. Posle veta kojim mu se u avgustu usprotivio predsednik, socijalistička većina u Parlamentu ponovo je glasala prošle nedelje uprkos kritikama opozicije, levice i desnice.

„Te mere se uglavnom zasnivaju na poreskim olakšicama kako bi pokušali da ubede vlasnike da malo smanje zakupnine (…), ali ono što tražimo je kontrola stanarine“, objasnila je Rita Silva, aktivistkinja udruženja za pravo stanovanja „Habita“, jednog od organizatora demonstracija.

***

BONUS VIDEO: Požari u Portugalu zahvatili hiljade hektara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar