Menadžer kuglane "Sparetime" u kojoj se, pored restorana u Mejnu, odigrao krvavi masakr, odveo je "bezbroj" dece na sigurno pre nego što je pogođen u noge. Tomas Giberti je rizikovao svoj život da bi zaštitio decu u pucnjavi koju je započeo bivši vojnik u penziji Ričard Kard, u kojoj je ubijeno 18 i ranjeno 13 osoba.

Kard je ušao u kuglanu u Luistonu, noseći pušku AR-15 u sredu oko 19 časova i počeo da puca dok je u toku trajala dečija kuglaška liga.

Prema analizi Vašington posta, pre početka 2023. godine deset od 17 najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u Sjedinjenim Američkim Državama, od 2012. godine, izvršeno je puškom AR-15.

Foto: Facebook

Gibertijev nećak, Vil Burgo, rekao je da je njegov ujak nekoliko puta pogođen i da je odmah prevezen u bolnicu gde mu se bore za život.

„Moj ujak je bio jedna od žrtava koje su radile u kuglani. Više puta je pogođen u noge i trenutno je na operaciji“, rekao je Burgo, piše Dejli mejl.

Nakon njegovog hrabrog podviga počele su da stižu i brojne poruke podrške.

masovna pucnjava mejn kombo
masovna pucnjava mejn kombo

„Za one od vas koji ne poznaju Toma, on je svetlo u tami i ne čudi me da je bio nesebičan u trenutku kada je bio sa haosom i tragedijom“, rekao je meštanin Vil Dejmon, dok je druga meštanka Erin Meril kazala da Toma poznaje skoro čitav život i da joj je on jedan od omiljenih ljudi.

Roditelji i deca govorili su medijima o užasavajućem iskustvu kroz koje su prošli tokom masakra.

Jedna od onih koji su prisustvovali pucnjavi je Rajli Dumont, koja je bila u kuglani sa svojom ćerkom i roditeljima, uključujući njenog oca – policajca u penziji, koji je spasao živote nekoliko ljudi.

Mejn pucnjava Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

„Čula sam glasan prasak. Nisam pomislila ništa, samo me je tata pogledao. Sve nas je poveo sa sobom i saterao u ćošak. Iznad nas je postavio stolove i krenuo da pomogne drugima. Ležala na svojoj ćerki, a mama je bila na meni. Imali smo još dvoje dece sa nama i dve majke“, rekla je ona.

Majka devojčice Zoi, Megan Hučinson je rekla kako je njenu ćerku okrznuo metak usred tog haosa.

„Okrznuo je metak dok smo mi trčali. Do nas je došlo još jedno dete čija je ruka krvarila. Sakrili smo se i pozvala sam hitnu pomoć“, ispričala je Megan.

Mejn pucnjava Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

Policija je saopštila da je u pucnjavi u kuglani ubijeno sedam osoba – jedna žena i šest muškaraca.

Nakon kuglane, Kard je svoj teror nastavio u obližnjem restoranu gde je ubio još osam osoba – sedam muškaraca i unutra i jednu osobu ispred.

Pukovnik policije Mejna Vilijam Ros je rekao da je do četvrtka identifikovano samo osam od 18 žrtava. Kard je optužen za osam tačaka, i to dok vlasti ne identifikuju ostalih 10 žrtava. Policija i dalje traga za napadačem.

Foto: Derek Davis/Portland Press Herald via AP, Joseph Prezioso / AFP / Profimedia, Facebook

Ubijeni su penzionisani mehaničar Bob Vajlet (76), koji je bio dečji trener kuglanja, i Triša Aselin (53) koja je radila u kuglani.

Prema navodima medija, Triša je upucana dok je pokušavala da pozove hitnu pomoć.

Bob Vajlet je rođen i odrastao u Luistonu, a iza sebe je ostavio tri sina, Endrua, Toma i Džona, i šestoro unučadi.

Mejn pucnjava Foto:Tanjug/AP Photo/Robert F. Bukaty

Penzionisani mehaničar bio je strastveni kuglaš i igrao je u kuglaškoj ligi zajedno sa svojom ženom Lusi nakon što su otišli u penziju.

Policija je saopštila da je Kard naoružan i opasan i zatražila od građana da zbog bezbednosti ne napuštaju svoje kuće.

Policijski timovi su sinoć izvršili pretres poslednje poznate adrese u Boudinu povezane sa Kardom, rečeno je za CNN u policiji.

Pročitajte još...

Nakon nekoliko sati policijci su napustili to mesto, a nije poznato šta je policiju podstaklo da izvrši ovaj pretres.

Portparol Odeljenja za javnu bezbednost Mejna saopštio je da su policajci „jednostavno obavljali svoju dužnost tako što su pratili svaki trag u pokušaju da lociraju i uhapse Karda“.

Policija je saopštila da je sprovela nekoliko pretresa.

Škole u Luistonu i drugim okruzima juče nisu radile, a mnoge škole i danas su zatvorene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar