Harvi Vajnstin
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Holivudski producent Harvi Vajnstin osuđen je na 23 godina zatvora u Njujorku zbog silovanja.

Prema odluci suda, on je kriv za silovanje jedne žene, koja nije želela da bude imenovana, kao i za prisilni oralni seks sa asistentkinjom producenta Mirijam Hejli. Bivši filmski producent osuđen je po lakšim optužbama – za silovanje trećeg stepena i krivično delo seksualnog čina prvog stepena. Ipak, šezdesetsedmogodišnji Vajnstin je oslobođen najozbiljnije optužbe – za seksualno napastvovanje i silovanja prvog stepena.

Pročitaj i:

Više od 80 žena izašlo je u javnost s optužbama protiv njega, poput brojnih slavnih ličnosti.

Ova presuda predstavlja važnu prekretnicu za pokret #MeToo koji je dospeo u središte svetske pažnje kada je nekoliko žena obznanilo javnosti da ih je Vajnstin seksualno zlostavljao, prenosi Njujork tajms. Organizacije za ženska prava i žene koje su Vajnstina optužile za uznemiravanje nazvale su ovu presudu početkom novog doba osnaživanja žena.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Suđenje je održano na sudu na Menhetnu, a kazna od 23 godina bliža je maksimalnoj od 29 nego minimalnoj od pet godina na koju je sudija Džejms Berk mogao da osudi Vajnstina.

Prvi navodi o nedoličnom seksualnom ponašanju protiv Vajnstina isplivali su na površinu u oktobru 2017. godine. Njujork tajms i Njujorker objavili su članke u kojima su desetine žena optužile mogula za seksualno nedolično ponašanje, napad i silovanje. Glumice Rouz Mekgovan i Ešli Džad među prvima su izašle s tim optužbama u javnost.

Između ostalih optužbi, žene su tvrdile da ih je Vajnstin prisiljavao da ga masiraju i gledaju golog. On je i obećavao da će im pogurati karijere u zamenu za seksualne usluge.

To je pokrenulo niz drugih svedočenja – javno su o iskustvima sa Vajnstinom govorile i najveće holivudske zvezde kao što su Anđelina Džoli i Gvinet Paltrou. Tu su i bile i izjave članica Vajnstinovog osoblja – poput navoda bivše asistentkinje u njegovoj firmi Lise Rouz.

Vajnstina, međutim, čeka još makar jedno suđenje. Tužioci iz Los Anđelesa su 6. januara najavili novu krivičnu optužnicu protiv osramoćenog holivudskog tajkuna. Optužnice variraju od nasilnog silovanja do seksualnog nasilja zauzdavanjem.