Dona Rotuno Harvi Vajnstin
Vajnstinov "buldog", kako je zovu feministkinje, je uvek uz njega Foto: EPA

Nekada jedan od najmoćinijih holivudskih producenata, Harvi Vajnstin (67), osuđen je danas za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene i odmah poslat na izdražavanje kazne, koja bi ga mogla ostaviti iza rešetaka i do 29 godina.

Vajnstin je osuđen za seksualni napad 2006. i silovanje iz 2013. godine. Porota je utvrdila da Vajnstin nije kriv za najozbiljniju optužbu za seksualni napad, što je moglo rezultirati doživotnom kaznom zatvora.

Tokom izlaganja sudije, Vajnstajn je imao rezigniran izraz lica kada je čuo presudu zbog koje bi mogao da dobije kaznu i do 29 godina zatvora. Porota ga je proglasila nevinim po najtežim tačkama optužnice, za dva krivična dela takozvanog predatorskog seksualnog napada, za koji je predviđena kazna doživotnog zatvora.

Presuda je mera pravde za desetine žena koje su iznele slične optužbe protiv Vajnstina. U javnosti je ovo suđenje bilo test koji je trebalo da pokaže da će moćni muškarci i ubuduće biti odgovorni za seksualno uznemiravanje na radnom mestu, piše Njujork Tajms.
Porota je Vajnstina proglasila krivim po dve tačke krivičnog dela, krivičnom seksualnom napadu u prvom stepenu i silovanju na trećem stepenu. U dve tačke predatorskog seksualnog napada, sugerisalo se pojedini porotnici ne veruju svedočenju Anabele Sciore, glumice najpoznatije po svom radu u filmu „Sopranovi“. On se suočava s kaznom od pet do 29 godina.

Vajnstin  je izjavio da nije kriv za seksualno zlostavljanje bivše asistentkinje produkcije Mimi Haleji i silovanje Džesike Men, bivše glumice u usponu. Porota sastavljena od sedam muškaraca i pet žena donela je presudu u ponedeljak ujutro, što je bio peti dan rasprave.

Ovaj slučaj izazavao je veliku buru u svetskoj javnosti, a bio je u središtu pokreta #MeToo koji je inspirisao žene da izađu u javnost s optužbama protiv moćnih muškaraca.

Vajnstin je pred izricanje presude u sudnicu ušao u mornarsko plavom odelu.