Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović Foto:Bjanka Kadic / Alamy / Alamy / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini završeni su u nedelju uveče, ali po svemu sudeći i dalje smo daleko od konačnih rezultata. U ovom trenutku jasno je da u Predsedništvu BiH više neće biti Bakir Izetbegović, da će Željko Komšić najverovatnije biti novi-stari član ovog kolektivnog tela i da je u Republici Srpskoj prava drama. Tamo je najpre opoziciona kandidatkinja Jelena Trivić proglasila pobedu, da bi rano jutros Milorad Dodik takođe proglasio izbornu pobedu.

Dok CIK ne bude proglasio konačne rezultate, mnogi će se nadati preokretu rezultata koje smo čuli u izbornoj noći. A čuli smo mnogo toga: Najpre, prema prvim informacijama koje su stizale, a koje su kasnije i potvrđene, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izgubio je od protivkandidata Denisa Bećirovića.

Za jedan deo biračkog tela u pitanju je veliko iznenađenje, a Izetbegović je ovaj rezultat pripisao tome što nije mogao sam „protiv 11 stranaka“ koje su se udružile protiv njega, odnosno SDA.

Dileme nije bilo ni u izbori sa srpskog člana Predsedništva, budući da je kandidatkinja Željka Cvijanović dobila više od 60 odsto glasova i tako potukla protivkandidate Mirka Šarovića i Nenada Nešića.

Oni su poraz priznali, tako da će Cvijanović biti prva žena u istoriju BiH koja će sedeti u Predsedništvu. U ovom trenutku još uvek je sporno ko će biti hrvatski član Predsedništva, budući da se rezultati CIK-a i štabova kandidata prilično razlikuju.

Aktuelni član Željko Komšić oglasio se u izbornoj noći i čestitao svojim biračima i stranci na pobedi, ali da je CIK na 55 odsto obrađenih glasova saopštio da vodi protivkandidatkinja Krišto. Glavni problem je što CIK sporo obrađuje glasove, na šta su ukazivale sve partije, stoga treba sačekati konačni odluku.

Bez obzira na trenutne podatke CIK-a, svi relevantni mediji i izveštaji sa terena tvrde da je Komšić ipak bliži mestu u Predsedništvu.

Najneizvesnija situacija i dalje je na izborima za predsednika Republike Srpske, budući da su oba kandidata proglasila pobedu. Najpre je izborni štab Jelene Trivić, kontretno predsednik PDP Branislav Borenović proglasio pobedu i rekao da su trendovi takvi da je nemoguće da Dodik stigne.

Slavlje je praktično već krenulo, ali su iz Dodikovog SNSD odbili da potvrde ovu informaciju, nakon čega su saopštili da je pobednik Milorad Dodik.

U ovom trenutku definitivno mogu da potvrdim da je Željka Cvijanović pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, a ja na izborima za predsednika Republike Srpske“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da je prebrojano 523.326 glasova i da on ima 274.326, a kandidatkinja Partije demokratskog progresa Jelena Trivić 246.425 glasova.

Naredno obraćanje CIK je najavio u 9 sati nakon čega će biti puno jasnije ko će biti novi predsednik Republike Srpske – Dodik ili Trivić.

Bonus video: Dodik proglasio pobedu, tvrdi da je osvojio 27.901 glasova više od Trivić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare