Foto: AP/Photo/Khalid Mohammed

Najmanje 82 osobe su preminule u požaru koji je izbio u bolnici Ibn al-Khatib u Bagdadu, glavnom gradu Iraka. Povređeno je još 110 ljudi, potvrdio je portparol iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova Khaled Al-Muhana.

PROČITAJTE JOŠ:

Požar je usledio nakon eksplozije boca sa kiseonikom, potvrdili su portparoli bolnice za BBC.

Snimci na društvenim mrežama prikazuju haotičnu scenu dok su se vatrogasci trudili ugasiti požar, a zdravstveni radnici spašavali pacijente. Ljudi sa celog područja Iraka su lečeni u ovoj bolnici, a određen broj njih je bio zaražen koronavirusom.

„Timovi civilne zaštite su i dalje na terenu i istražuju uzroke požara“, navodi se u izjavi koju je jutros objavilo iračko Ministarstvo zdravstva, prenosi Klix.ba.

Zdravstveni radnici i timovi civilne zaštite uspeli su da spasu najmanje 200 osoba i uskoro će biti objavljen tačan broj preminulih i povređenih.

Premijer Mustafa al-Kadhimi je požar nazvao zločinom i insistira na tome da počinioci moraju odgovarati.

„Pokrenuo sam istragu te su ispitani direktor bolnice, šef osiguranja i svi ostali na koje je bačena sumnja dok se ne utvrdi ko je kriv“, napisao je u izjavi. Dodao je da je naredio da rezultati istrage budu objavljeni u roku od 24 sata. Proglasio je dan žalosti.

Predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Irak Džeanine Henis-Plašaert je izrazila žalost zbog ovog tragičnog događaja.

Ali Akram al-Bajati iz Nezavisne komisije za ljudska prava Iraka (IHCHR) je naveo da se 28 žrtava lečilo na odeljenjima specijalizovanim za koronavirus. Iz IHCHR-a su pozvali iračku vladu da korektno ispita ovaj slučaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)