Belgorod, nuklearna podmornica
Foto: Sergey Yakovlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Strahuje se da je poginulo 55 kineskih mornara nakon što je njihova nuklearna podmornica navodno uhvaćena u zamku koja je trebala da zarobi britanska i američka podvodna plovila u Žutom moru.

Kako je preneo Dejli mejl, mornari su poginuli nakon katastrofalnog kvara sistema kiseonika na podmornici, zbog čega se posada otrovala.

Smatra se da je poginuo kapetan i još 21 oficir.

Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Kina je službeno demantovala da se taj incident uopšte dogodio, a čini se da Peking nije zatražio međunarodnu pomoć za svoju oštećenu podmornicu.

„Obaveštajne službe saopštile su da se 21. avgusta dogodila nesreća na brodu tokom izvođenja misije u Žutom moru, navedeno je u saopštenju Velike Britanije u kojem se dodaje da se incident dogodio u 8.12 časova po lokalnom vremenu i da je poginulo 55 članova posade. Smatra se da je smrt uzrokovana hipoksijom zbog kvara sisrema na podmornici. Podmornica je udarila u lanac i prepreku koju kineska mornarica koristi za zarobljivanje američkih i savezničkih podmornica. To je rezultiralo kvarovima sistema, pa je bilo potrebno šest sati da se popravi i brod izvuče na površinu. Sistem kiseonika na brodu je otrovao posadu nakon tog katastrofalnog kvara, navedeno je u britanskom saopštenju, dok za sada nema druge nezavisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice“, navedeno je.

Pročitajte još...

Peking je odbacio spekulacije o incidentu i nazvao ih lažnima, a Tajvan je takođe demantovao saopštenja o incidentu. I službeni izvori Kraljevske mornarice odbili su da komentarišu ovaj incident.

„Vrlo je verovatno da se to dogodilo, a sumnjam da bi Kinezi tražili međunarodnu podršku iz očiglednih razloga. Ako su bili zarobljeni u mrežnom sistemu i ako su baterije podmornice bile prazne, tada su mogli da otkažu pročišćivači vazduha i sistemu za obradu vazduha. Tako bi se sistem vratio na sekundarne sisteme i verovatno nije uspeo da održi vazduh, što je dovelo do gušenja ili trovanja“, rekao je britanski stručnjak za podmornice koji nije otkrio identitet.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar