Foto:profimedia.rs

Hamas je danas upozorio izraelske civile da odmah izađu iz lučkog grada Aškelona ili se suoče sa smrću, sugerišući da je novo krvoproliće neizbežno. Kako javlja BBC, kada je istekao rok militanata, čule su se prve eksplozije i udari u Aškelonu. U pitanju je grad u kojem je ostalo nekoliko desetina Srba, a koji je već nekoliko puta do sada granatiran.

Kako je Hamasov rok istekao u 17 časova po lokalnom vremenu, moglo se čuti nekoliko glasnih eksplozija, piše BBC.

„Ovde smo u skloništu sa lokalnim stanovnicima. Svi gledaju u svoje telefone i sa nestrpljenjem čekaju da vide šta će se dalje desiti. Čuli smo više praska u poslednjih nekoliko minuta“, javlja reporterka BBC-ja.

Izraelske odbrambene snage objavile su da nastavljaju sa napadima na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze. Poruka je postavljena minut nakon što je istekao Hamasov rok za evakuaciju ljudi iz Aškelona.

Vojska je takođe objavila u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da se sirene oglašavaju u Aškelonu.

Foto:Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Teroristi Hamasa su ranije danas odbili da predaju izraelske taoce do okončanja borbi, dan nakon što su zapretili da će pogubiti zarobljene izraelske civile ako se vazdušni napadi Izraela nastave. To dolazi nakon što je Izrael upozorio Hamas da „nemaju gde da se sakriju“ i da vazdušne snage pokreću „opsežne napade“ na palestinsku terorističku grupu u znak osvete za smrtonosni iznenadni upad u kojem je stotine Izraelaca ubijeno.

Izraelske snage su već iskoristile svoje udarne snage od 600 aviona i 300 raketnih bacača da nemilosrdno udaraju po pojasu Gaze, uz vazdušne udare i artiljeriju uništivši hiljade Hamasovih ciljeva i ubivši 770 Palestinaca.

Najviše Srba u Aškelonu

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić rekao je juče za RTS da se vode borbe u još tri od provobitnog 21 žarišta na liniji razgraničenja sa Pojasom Gaze, ističući da su naši državljani koji su živeli u kibucu u tom delu zemlje evakuisani.

Foto:Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Nikolić je naveo za RTS da se još nekoliko desetina državljana Srbije nalazi u južnom mediteranskom gradu Aškelonu koji trpi najžešće udare. Luka Aškelon se nalazi na oko 10 kilometara udaljenosti od granice sa Pojasom Gaze.

Kako navodi, Hamas je svoja raketna dejstva proširio na Jerusalim, Tel Aviv i Hašaron.

Na pitanje o dodatnim letovima „Er Srbije“ za Beograd, Nikolić kaže da će nacionalni avio-prevoznik nastaviti da leti prema redovnom režimu.

Foto:Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Potresni prizori iz Aškelona

Grad Ašeklon je na udaru Hamasa od početka sukoba koji su počeli u subotu. Dramatični fotografije već danima pristižu iz ovog mesta. Imali smo priliku da vidimo kako policajci evakuišu ženu i dete sa mesta pogođenog raketom u Aškelonu.

Foto:Ahmad GHARABLI / AFP / Profimedia

Jedna fotografija pokazuje čoveka u Aškelonu koji gasi požar koji je zahvatio kombi dok se rakete lansiraju iz Pojasa Gaze.

Izraelski policajci neumorno su evakuisali porodice sa mesta na koje su padale rakete u gradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nekoliko puta granatiran

Hamas je saopštio da je u nedelju uveče ispalio 100 raketa na Aškelon, a kako prenosi Tajms of Izrael, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se tada širom centralnog dela Izraela.

Foto:Saeed Qaq / AFP / Profimedia

Oružano krilo Hamasa brigade „Izedin Al Kasam“ saopštilo je da je „raketna baražna vatra odgovor na na kontinuirane zločine i napade na domove civila“.

Luka Aškelon i njen naftni terminal zatvoreni su usred sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, preneo je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore iz izraelskog Ministarstva trasnporta i trgovine.

Foto:AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Brigade Al-Kuds, vojno krilo palestinske ekstremističkae organizacije Islamski džihad, preuzele su u ponedeljak uveče odgovornost za pokretanje velikog raketnog udara na grad Aškelon.

„U okviru operacije ‘Oluja Al-Aksa’ brigade Al-Kuds izvode veliki raketni napad na okupirani grad Aškelon“, navodi se u saopštenju koje je prenela palestinska agencija Palestina danas.

BONUS VIDEO: Hamas napao Izrael