Robert Habek
Robert Habek Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se osipa" uoči samita u ponedeljak na kome bi trebalo da se raspavlja o naftnom embargu protiv Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruskih energenata.

Lideri Evropske unije (EU) sastaće se u ponedeljak i utorak kako bi razgovarali o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi takođe mogao da uključi embargo na naftu i program koji ima za cilj da ubrza okončanje zavisnosti od fosilnih goriva, uključujući ruski gas, podseća Radio Slobodna Evropa, javlja Rojters.

„Posle ruskog napada na Ukrajinu, videli smo šta može da se desi kada Evropa stoji ujedinjena. U pogledu samita u ponedeljak, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se osipa i osipa ponovo“, rekao je Habek na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

U petak su evropske države uspele da postignu sporazum o embargu na pomorsku isporuku ruske nafte, ali su ostale pri tome da dozvole isporuku naftovodom, što je kompromis kako bi pridobili Mađarsku i deblokirali nove sankcije Moskvi.

Habek je pozvao Nemačku da na samitu bude jedinstvena umesto da se uzdrži od glasanja zbog razlika u mišljenjima unutar vladajuće koalicije u toj zemlji. On je pozvao na slično jedinstvo i druge članice EU.

„Evropa je i dalje ogromna ekonomska oblast sa neverovatnom ekonomskom snagom. I kada stoji ujedinjena, može da iskoristi tu moć“, rekao je Habek na otvaranju nemačkog sajma u Hanoveru.

Izbijanje rata u Ukrajini podstaklo je države EU da pokušaju ubrzano da smanje svoju zavisnost od uvoza ruskih energenata, uključujući prirodni gas.

Brisel je prvobitno predložio da većina država članica EU zaustavi uvoz ruske sirove nafte u narednih šest meseci i rafinirana goriva do kraja godine.

Mađarska je, međutim, do sada odbijala da podrži plan koji je iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da bi taj plan „potpuno uništio“ bezbednost mađarskog snabdevanja energentima.

Brisel je Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj ponudio duži period početka za postupno ukidanje uvoza ruske nafte, ali to još nije uverilo Budimpeštu da odstupi.

Bonus video: Selaković: EU prioritet spoljne politike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare