Antonio Guteres Antonio Guterres
Antonio Guteres Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da nejednak pristup obrazovanju ubrzano deli svet.

Govoreći uoči godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN na skupu posvećenom obrazovanju Gutereš je konstatovao da je „obrazovanje u dubokoj krizi“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je podsetio da je pandemija koronavirusa imala „razoran uticaj“ na obrazovanje, pri čemu su se siromašni učenici, lišeni tehnološke podrške, našli u posebno nepovoljnom položaju.

Gutereš je uputio apel svim zemljama da im prioritet budu veća izdvajanja za unapređenje i poboljšanje uslova školovanja.

Generalni sekretar UN je takođe kritikovao avganistanske talibane koji su od povratka na vlast u avgustu 2021. godine lišili obrazovanja više od milion tinejdžerki.

„Apelujem na vlasti u Avganistanu da odmah ukinu sva ograničenja za pristup đevojaka srednjoškolskom obrazovanju“, rekao je Gutereš.

Obraćajući se učesnicima današnjeg skupa Somaja Faruki, članica proslavljenog avganistanskog robotičkog tima za devojke, upozorila je da talibani „polako ukidaju postojanje žena u avganistanskom društvu“.

„Hiljade devojaka možda se nikada neće vratiti u školu. Mnoge su se udale. Obećanja o ponovnom otvaranju škola su dolazila i nestajala“, rekla je Faruki.

***

BONUS VIDEO: Gojko Božović o političarima bez obrazovanja u obrazovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar