Foto:profimedia.rs

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da "niko nije bezbedan" u Gazi, i ponovio da je hitno potreban humanitarni prekid vatre.

“Situacija u Gazi je više od humanitarne krize, to je kriza čovečanstva. Gaza postaje roblje za decu, sa stotinama dečaka i devojčica koji su ubijeni ili povređeni svakog dana“, rekao je Gutereš, i istakao da operacije izraelske vojske gađaju civile, bolnice, izbegličke kampove, džamije, crkve i objekte UN, uključujući skloništa.

Naveo je da je zaštita civila najvažnija, preneo je Gardijan.

“Duboko sam zabrinut zbog očiglednog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čemu svedočimo. Da budem jasan, nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Gutereš.

On je istakao da je više novinara ubijeno u periodu od poslednje četiri sedmice nego u bilo kom sukobu u poslednjih 30 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

“Više humanitarnih radnika UN je ubijeno nego u bilo kom uporedivom periodu u istoriji naše organizacije“, naveo je Gutereš i istakao da humanitarna pomoć koja stiže preko graničnog prelaza Rafa nije ni približno dovoljna za 2,7 milinona ljudi u Gazi.

On je naglasio da je nešto više od 400 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo u Gazu u protekle dve nedelje, a da ih je pre početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas oko 500 prelazilo svakog dana, i dodao da nijedan kamion koji je prešao Rafu u poslednje dve nedelje nije prenosio gorivo.

“Bez goriva umiru bebe u inkubatorima i pacijenti na aparatima za održavanje života. Voda se ne može pumpati ili prečišćavati. Sirova kanalizacija bi uskoro mogla da počne da šiklja na ulice, dalje šireći bolesti“, rekao je Gutereš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar