Antonio Guteres
Antonio Gutereš Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas u novogodišnjoj poruci da svi zajedno 2022. godinu učine godinom oporavka za sve, od pandemije, sa jasnim planom vakcinacije svakog pojedinca, svuda na svetu, oporavka ekonomije, gde bogatije zemlje pružaju podršku svetu u razvoju, kroz finansiranje, investicije i olakšice dugova.

„Učinimo zajedno da oporavak bude naša odluka za 2022. godinu, da idemo napred, zajedno, sa nadom u ono što naša ljudska porodica može postići za ljude, planetu i prosperitet“, pozvao je Gutereš i poželeo svima srećnu i mirnu sledeću godinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Svet dočekuje 2022. godinu, gde su naše nade za budućnost testirane, zbog produbljenog siromaštva i pogoršanih nejednakosti, zbog nejednake distribucije kovid vakcina, zbog neispunjenih obećanja za rešavanje klimatskih promena i zbog neprestanih konflikata, podela i pogrešnih informacija, naveo je Gutereš u poruci, dostavljenoj iz Kancelarije UN u Beogradu.

Prema njegovoj oceni, to nisu samo testovi politika, već su moralni i testovi stvarnog života.

I testovi koje čovečanstvo može da položi – ako se budemo zalagali da učinimo 2022. godinom oporavka za sve, poručio je generalni sekretar UN.

„Oporavka od pandemije, oporavka ekonomije, kao i oporavka od nepoverenja i podela, s novim naglaskom na nauci, činjenicama i razumu i oporavka od konflikata, sa obnovljenim duhom dijaloga, kompromisa i pomirenja i oporavka naše planete, kroz zalaganja za rešavanje klimatskih promena, koja su u skladu sa razmerom i urgentnošću krize“, navodi Gutereš.

On je istakao da su trenuci velikih poteškoća i trenuci velikih prilika, i pozvao na solidarnost i da se svi ujedine oko rešenja koja mogu pomoći svim ljudima.

Bonus video: Kraj druge godine pod koronom – gosti Verica Ilić i Zoran Radovanović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar