Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je upozorenje uoči božićnih praznika zbog ubrzanog širenja omikron varijante koronavirusa.

„Bolje je otkazati okupljanja nego život“, rekao je na pres konferenciji čelnik SZO Tedros Gebrejesus, dodajući kako „treba doneti teške odluke“.

„U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odgađanje okupljanja i događaja“, rekao je.

„Svima nama je dosta ove pandemije. Svi mi želimo da provedemo vreme s prijateljima i porodicom. Svi mi želimo da se vratimo normalnom životu“, rekao je.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Najbrži način da to postignemo je da donesemo teške odluke kako bismo zaštitili sebe i druge“, dodao je.

Tedros je dodao da bi pandemija mogla završiti ove godine ako 70 odsto populacije u svakoj zemlji sveta bude vakcinisano do sredine godine.

Izjava čelnika SZO stiže u trenutku u kom su zdravstveni stručnjaci utvrdili da je omikron postao dominantan među novim slučajevima zaraze u SAD-u.

„Postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delte“

„Sada postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delta varijante. I veći su izgledi za infekciju ili ponovnu infekciju ljudi koji su se vakcinisani i onih koji su se oporavili od koronavirusa“, kazao je Gebrejesus.

Niz zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, pooštrile su restrikcije i uvele putna ograničenja kako bi pokušale usporiti širenje nove varijante. Holandija je uvela strogi lokdaun koji će trajati za vreme božićnih praznika.

BONUS VIDEO Omikron – Novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar