Foto: EPA-EFE/Eskinder Debebe / UN Photo / HANDOUT

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je upozorio na mogućnost novog hladnog rata ako SAD i Kina, kako kaže, ne poprave "potpuno nefunkcionalan" odnos pre nego što se problemi između te dve zemlje još više preliju na ostatak planete.

PROČITAJTE JOŠ:

Gutereš je u intervjuu za agenciju AP rekao da bi dve velike svetske ekonomije trebalo da sarađuju u oblasti klimatskih pitanja, i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos konstantnim političkim nesuglasicama u oblasti ljudskih prava, ekonomije, onlajn bezbednosti i suvereniteta u Južnom kineskom moru.

„Nažalost, danas imamo samo sukob. Moramo ponovo uspostaviti funkcionalan odnos između dve sile“, rekao je Gutereš, nazivajući to „neophodnim radi rešavanja problema vakcinacije, problema klimatskih promena i mnogih drugih globalnih izazova koji se ne mogu rešiti bez konstruktivnih odnosa unutar međunarodne zajednice i velesila““.

Pre dve godine, Gutereš je upozorio globalne lidere na rizik od cepanja sveta na dva dela, u kojem će SAD i Kina stvoriti rivalske internete, valutu, trgovinu i finansijska pravila, kao i „sopstvene geopolitičke i vojne strategije“.

On je to upozorenje ponovio u intervjuu za AP, dodajući da bi dve rivalske geopolitičke i vojne strategije predstavljale „opasnost“ koja bi podelila svet.

Zato se, kako naglašava, njihov odnos mora popraviti i to vrlo brzo.

„Moramo po svaku cenu izbeći hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i verovatno opasniji i teži za upravljanje“, upozorio je Gutereš.

Dodao je i da je sporazum između SAD i Velike Britanije o pružanju pomoći Australiji u izradnji podmornica na nuklearni pogon „samo jedan mali deo složenije zagonetke ovog potpuno nefunkcionalnog odnosa između Kine i Sjedinjenih Država“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram