Vladimir Putin, Antonio Gutereš i Volodimir Zelenski Foto:Shutterstock/Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP/EPA-EFE/JUSTIN LANE/Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/EPA-EFE/SEDAT SUNA

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, izrazivši bojazan da svet klizi u „rat većih razmera“.

Govoreći Generalnoj skupštini o svojim prioritetima za 2023. godinu, generalni sekretar UN je rekao da je planeti potreban “mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom”.

„Bojim se da svet ne ulazi u širi rat. To radi širom otvorenih očiju,“ rekao je Gutereš.

Antonio Gutereš u Borodjanki Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Prema njegovim rečima, sudnji dan je bliži nego ikad, „vreme je da se probudimo i delujemo“, a nuklearne sile prvo moraju da odustanu od upotrebe nuklearnog oružja generalno. Šef humanitarnih poslova UN Martin Grifits izjavio je da je za skoro 40 odsto stanovništva Ukrajine potrebna pomoć, u kontekstu više od 7.000 smrtnih slučajeva civila i široko rasprostranjenog razaranja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Informišući Savet bezbednosti o trenutnoj humanitarnoj situaciji na terenu, on je naveo da su kuće, škole i bolnice u Ukrajine uništeni, a čitavi gradovi teško oštećeni.

„Ovo nasilje ne pokazuje znake smirivanja“, rekao je on, podsećajući na nedavne vazdušne napade i potresne scene iz svoje decembarske posete Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar