Foto:Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

U Hrvatskoj skupštini trenutno je u proceduri novi Zakon o autorskom i srodnim pravima, koji se bavi sličnom problematikom koja je nedavno bila aktuelna u Francuskoj i Australiji, a tiče se autorskih prava za sadržaje koje servisi poput Gugl Njuza prenose na svojim platformama.

Pročitajte još:

Pomenuti novi hrvatski zakon uređuje pitanja autorskih prava, u ovom slučaju na način da se o njima pregovara kolektivno, što u Guglu ne razumeju. Iako su već počeli pregovore s hrvatskim vlastima, nije im sasvim jasno ko bi trebalo da zastupa kolektivne interese izdavača.

Gugl podržava izdavače u celom svetu, što direktno finansijski, što kroz plaćanje autorskih prava za sadržaj koji u potpunosti koriste kroz Gugl Njuz Šoukejs. Ono što se ne plaća nigde jeste prikaz sadržaja u rezultatima pretraživanja, odnosno linkovi i isečci iz sadržaja, a to je u skladu sa EU Direktivom o autorskim pravima.

Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Hrvatski nacrt Zakona o autorskom i srodnim pravima u suprotnosti je s EU Direktivom, jer predviđa kolektivno pregovaranje i ne dopušta pojedinačnim izdavačima da odlučuju o svom sadržaju.

Zato Guglu „nije ugodno“ da u Hrvatskoj pregovara sa Društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava o EU Direktivi, jer ih ne vide kao zakonskog kolektivnog pregovarača. O zakonodavnim rešenjima su već razgovarali s predstavnicima Vlade Hrvatske, a sa izdavačima pregovora za sada nije bilo.

Ono čemu se u Guglu načelno protive,jeste zastarelo rešenje koje bi predviđalo plaćanja za linkove i isečke vesti. Nasuprot tome ponudili su, kao i u Australiji i Francuskoj, podršku izdavačima kroz program Šoukejs.U Francuskoj je Gugl postigao dogovor s najvećim izdavačima o plaćanju naknade za preuzete sadržaje, sudbina pregovora u Australiji je još neizvesna.

Foto: Shutterstock/OlegDoroshin

Gugl je najavio da će kroz taj program tokom tri godine uložiti dodatnu milijardu američkih dolara, dok trenutno ulažu stotine miliona dolara za podršku medijskoj industriji.

Tačni iznosi naknada za Hrvatsku Gingrasu nisu poznati, kao ni koliko bi mogli da traju pregovori kako sa hrvatskim vlastima o zakonodavnim rešenjima, tako i sa izdavačima.

Gugl Njuz Šoukejs je ove nedelje postao aktivan u Australiji, Nemačkoj, Kanadi, Brazilu, Francuskoj, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Argentini. U njega je uključeno preko 450 izdavača čijim sadržajima korisnici mogu besplatno da pristupaju, čak i ako je reč o člancima koji su inače zaključani iza „pejvola“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar