Foto. EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Grčka će produžiti mere uvedene u migrantske kampove u martu da bi se sprečilo širenje korona virusa, iako su one trebalo da budu ukinute od ponedeljka, saopštile su vlasti.

„Mere izolacije za one koji žive u migrantskim kampovima i u prihvatnim centrima u Grčkoj produžuju se do 21. maja“, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva za migracije i azil, šest dana nakon prvog ublažavanja opšteg zatvaranja zemlje.

Grčka vlada je krajem marta usvojila čitav niz antikoronavirusnih mera, ali je počela da ih ublažava od ponedeljka prošle nedelje, s obzirom na očigledan uspeh koji su postigli u kontrolisanju epidemije, piše Gardijan .

Do sada, u egejskim ostrvskim kampovima nije bilo slučajeva korona virusa, navode vlasti. Na kopnu, međutim, slučajeva je bilo u dva kampa i hotel u kojem su aprilu smešteni azilanti, nakon što su im bili poztivni testovi na koronavirus.

U celoj Grčkoj zabeleženo je oko 2.710 slučajeva korona virusa i 151 smrtni slučaj.

Prema UNHCR, ukupan broj azilanata u Grčkoj je oko 120.000. U aprilu je na pet grčkih egejskih ostrva, gde su mnogi smšteni čekajućii da im zahtevi budu obrađeni, bilo 38.291 migranata, što je pad u odnosu na 42.052 u februaru, saopštilo je to telo UN.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar