Pozar Grcka
Požar u Grčkoj Foto:EPA-EFE/PANAGIOTIS KOUROS

Na hiljade ljudi evakusiano je iz Atine zbog ogromnih požara koji u blizini grčke prestonice bukte već danima. Stanovništvo je hitno evakusiano, na sreću u njima niko nije poginuo, a nekoliko vatrogasaca hospitalizovano je zbog opekotina.

Pročitajte još:

Potvrđeno je da je u predgrađu Atine izgorelo na desetine kuća. Vatra se proširila na Agios Stefanos, Polidendri, Kapandriti, Pefkofito i niz drugih naselja u podnožju planine Parnita.

Stanovnicima Votonasa i Maratona naređena je hitna evakuacija.

Vatrogasci pokušavaju da ugase požar, ali on ne prestaje da se širi u različitim pravcima. Uz to, meteorolozi porocenjuju da bi jaki vetrovi dodatno mogli da pogoršaju trenutnu sitaciju.

Takođe, vetar je jedan od glavnih razloga jučerašnjeg raspršavanja šumskih požara u predgrađu Atine. Zid tamnog dima se juče je lebdeo nad grčkom metropolom, stanovnici su hitno evakusiani, a više naselja bi moglo da ostane bez snabdevanja strujom.

Jedan od uzroka su i visoke temperature, koje ovih dana u Grčkoj dostižu i preko 40 stepeni.

Takođe, vatra je zahvatila i mnogobrojne turističke destinacije u Grčkoj poput ostrva Rodosa i Evije.

Požari nisu zahvatili samo Grčku, već i mnogobrojne druge države, a mnogi njhovu ovogodišnju ekspanziju vezuju za klimatske promene. Jedan od njih je i grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je trenutno stanje u ovoj državi uporedio sa „buretom baruta“, prenosi Dejli Mejl.

Grcka pozar
Požar u Grčkoj Foto:EPA-EFE/PANAGIOTIS KOUROS

„Ako neko ima sumnje u to jesu li klimatske promene stvarne, pozivam ga da dođe ovde i uveri se“, rekao je Micotakis.

Vetar stvara muke vatrogascima

Grcka pozar
Požar u Grčkoj Foto:EPA-EFE/ALEXANDER BELTES

Vatrogasci su uspeli da pomoću helikoptera ugase vatru u Atini tokom jučerašnjeg poslepodneva, ali nedugo zatim, vetar je ponovo raspršio požare.

Grcka pozar
Požar u Grčkoj Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Od utorka je gorelo čak 150 šumskih požara u Grčkoj, a materijalna šteta je gotovo nemerljiva. Uništene su kuće, evakuisana čitava sela, spaljeno na hiljadu hektara zemlje.

Možda bude i ekstremih požara

Uprava civilne zaštite izdala je „upozorenje zbog opasnosti od ekstremnih požara“ koje važi za polovinu teritorije zemlje, zbog najavljenih visokih temperatura.

Grcka pozar
Požar u Grčkoj Foto:EPA-EFE/ALEXANDER BELTES

Oni koji su izgubili imovinu dobiće 6.000 evra od grčkog Ministarstva finasnija.

BONUS VIDEO: Požar u Grčkoj

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar