Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Evropska unija mora da pojača odgovor na eskalaciju turske "agresije" u istočnom Sredozemlju jer je usmerena protiv svih 27 država članica, a ne samo na neke od njih, izjavio je danas grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

On je kritikovao raspoređivanje turske ratne flote koja prati brod za, kako je rekao, „ilegalno“ traganje nafte i gasa u vodama u kojima članice EU Grčka i Kipar imaju ekskluzivna ekonomska prava.

„Eskalacija agresije Turske usmerena je protiv Evropske unije, a to znači da suprotstavljanje Evrope mora takođe biti pojačano“, rekao je Dendijas posle razgovora s kiparskim ministrom spoljnih poslova Nikosom Hristodulidisom.

Očekuje se da šef EU za spoljnu politiku Žozef Borelj krajem ovog meseca ministre spoljnih poslova 27 zemalja – članica EU obavesti o opcijama za sankcije protiv Turske što će u septembru razmotriti i lideri sedam mediteranskih zemalja u EU, a zatim i samit EU.

Grčka je rasporedila svoju ratnu flotu na područje izmedju Kipra i svog ostrva Krita, gde je Turska ovog meseca ponovo krenula u traganje za naftom i gasom u podmorju. Ratne flote Grčke i Turske nedeljama prate jedna drugu što izaziva zabrinutost.

Grčka i Kipar kažu da potezi Turske krše međunarodno pravo dok Turska kaže da neće prestati da brani svoja prava i pravo kiparskih Turaka na eksploataciju ugljovodonika u regionu.

Hristodulidis je rekao da su članice EU saglasne da će razvoj događaja u istočnom Sredozemlju odrediti budućnost odnosa EU i Turske.

Turska ne priznaje Kipar kao državu pošto mu je pre skoro pola veka okupirala više od trećine i proglasila svoju međunarodno nepriznatu etničku državu, a tvrdi da polaže pravo na 44 odsto ekskluzivne pomorske ekonomske zone tog podeljenog ostrva.

Ipak i Hristodulidis i Dendijas su danas izrazili spremnost da probleme reše pregovorima s Turskom, ali samo „u skladu s međunarodnim pravom, pravom mora i s dobrosusedstvom“ – rekao je grčki ministar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar