Foto: EPA-EFE/Alexander Beltes

Grčka je dobila isplatu od 3,6 milijardi evra od dodeljenih 30,5 milijardi iz fonda Evropske unije za oporavak od pandemije koronavirusa, saopštio je danas izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis je video vezom razgovarao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom tokom svoje posete Atini, jer je pozitivan na koronavirus.

Evropski fond za oporavak obezbeđuje 12,7 milijardi evra kredita i 17,8 milijardi evra bespovratne pomoći do 2026. godine, što je olakšanje za Grčku koja je izašla iz decenijske finansijske krize kada se suočila sa pandemijom.

„Rat koji je u toku u Ukrajini pokazao je koliko brzo se događaji mogu preokrenuti i da se sada nalazimo u drugačijoj geopolitičkoj realnosti“, rekao je Dombrovskis.

Pročitajte još:

On je naveo da to ilustruje potrebu da EU ostane ujedinjena u suočavanju sa ruskom brutalnošću i da se drži politike za izgradnju ekonomske i socijalne otpornosti.

„Fond će pomoći Evropi da ostane jaka i u lošim vremenima, kao i u dobrim vremenima i da zajedno gradimo budućnost“, rekao je on.

Plan koji je Grčka predložila, kada se prijavljivala za fondove, usredsređen je na ekološke i digitalne reforme, zapošljavanje i privatne investicije.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će doboro iskoristiti sredstva i da će ostati na pravom putu, jer je njegova vlada posvećena reformama.

Dombrovskis je primetio da je Grčka već napravila neke velike investicije i da takođe radi na diverzifikaciji snabdevanja energijom kako bi smanjila svoju zavisnost od Rusije.

Bonus video: Puste ulice megalopolisa – Šangaj u karantinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar