Foto:Privatna arhiva

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut zvanično je potpisala proglas kojim je Vidovdan postao praznik u tom gradu. Ovim se završila celodnevna saga o prazniku i njegovom obeležavanju u američkom gradu sa najviše srpskog stanovništva.

Pročitajte još:

Prvobitnu vest objavio je Tanjug, naglasivši da je takvu odluku Lajtfut donela „zbog činjenice da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama“.  Takođe, podseća se da je „su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine“.

Tanjug je podsetio i da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, „čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama“.

Čikago, Vidovdan
Foto: Printscreen/Reddit

Međutim, novinar BBC-a Lazar Čovs na Tviteru je svoje mišljenje, mu kome navodi da su male šanse da je neko ovaj ukaz potpisao u tri ujutru po lokalnom vremenu, te da o njemu nema reči na na službenim profilima, niti na sajtu grada Čikaga i njegove gradonačelnice.

„A u 10 sati jutros kada je to objavljeno, u Čikagu je bilo 3 ujutru. Definitivno niko nije hitno potpisivao ukaz između ponoći i 2 ujutru“, naveo je on.

Međutim, predveče je stigla i potvrda, koju je objavio grad Čikago na Tviteru, a vesti je prenela i ambasada Amerike u Srbiji.

„Danas obeležavamo i proslavljamo Vidovdan u Čikagu. Naša srpska zajednica ima duboku istoriju u našem gradu i mi smo oduševljeni što podržavamo ovaj važan praznik“, navodi se u saopštenju Čikaga.

Ambasada se na Tviteru zahvalila gradonačelnici Lori Lajtfut što poštuje bogatu i ponosnu tradiciju srpske zajednice, ali i istakla da je Amerika snažnija zbog svojih imigranata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare