Makedonija podela ćevapa Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ispred zgrade Vlade Severne Makedonije danas su građanima deljeni sindikalni ćevapi, kao simbol večne borbe za radnička prava i u znak nezadovoljstva najaktuelnijim dešavanjima u makedonskom društvu.

„Umesto da idemo napred, mi se vraćamo u prošlost“, poručili su sindikalni lideri inspirisani 60-časovnom radnom nedeljom za radnike na koridorima 8 i 10D.

Ljuti zbog, kako kažu, nečuvenog povećanja plata činovnicima, umesto radnincima, poručuju da sa 2.000 denara radnik u Makedoniji ne može da preživi mesec. Dok, ističu, neko sa povećanjem plate od 78 odsto živi opušteno i lepo, poručio je predsednik Unije sindikata Makedonije Darko Dimovski.

„Od naših plata radniku je ostao samo ćevap, a oni sa većim platama imaju šniclu na trpezama za Prvi maj“, rekao je Blagoja Ralpovski, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, prenela je skopska tv. Telma.

Sindikalci su masovno podržavali borbu za radnička prava – skandiranjem, porukama i transparentima ispred ključnih institucija – vlade i parlamenta.

PROČITAJTE JOŠ:

„Danas smo odlučili da samo 20 odsto svih prisutnih bude kulturno. Preostalih 80 odsto koliko su podigli plate – pozdravimo ih sa velikim UA! Neka ne zaborave da našim znojem jedu svoj hleb i hrane svoje porodice. Za nas nije bilo ni povećanja plata od osam odsto. Ne zaboravljamo ni nacrt zakona za 60-časovnu radnu nedelju“, rekao je Ivan Peševski, potpredsednik S SM za privatni sektor.

Jedan od prvih sindikalaca koji se skoro pola veka aktivno bori za radnička prava poslao je poruku narodu – da nema podela na političkoj osnovi, jer radnici imaju snagu.

„Ni leva ni desna opcija – NE, ali sindikat i radnici su prva opcija. Vreme je da svi sednu za sto i okupe se“, rekao je sindikalac Laze Georgievski.

BONUS VIDEO: Milanović ušao u raspravu sa čovekom iz Petrinje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar