Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Čvrst reformator, poslednji zvaničnik SSSR-a Mihail Gorbačov koji je preminuo u utorak u 92. godini, nakon odlaska iz Kremlja postao je prvi politički zvaničnik u savremenoj ruskoj istoriji koji je nakon godina na vlasti imao aktivnu javnu ulogu.

Ruski carevi i sovjetski vladari vekovima su obavljali dužnost do svoje smrti ili su ostatak života proveli u diskreciji. Mihail Gorbačov gotovo 30 godina krčio je svoj vlastiti postsovjetski put.

Zapadne reklame

Gorbačov se pojavio u nekoliko reklamnih kampanja za zapadne robne marke kako bi prikupio novac za svoju fondaciju, protivno savetima njemu bliskih ljudi.

Njegovo najupečatljivije pojavljivanje je reklama za Pica Hat kojoj bivši predsednik prelazi Crveni trg kako bi ušao u restoran poznatog američkog brenda. Tamo se žestoko raspravlja o nasleđu Gorbačova, ali naposletku pozdravljaju činjenicu da je on „doveo Pica Hat u Rusiju“.

Mihail Gorbačov Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Godine 2007. pojavio se u kampanji Lui Vitona koja ga je prikazala na zadnjem sedištu automobila kako se vozi kroz Berlin. Gorbačov gleda kroz prozor automobila u ostatke Berlinskog zida, s torbom te luksuzne marke koju drži pored sebe, prenosi Index.hr.

Neuspeo politički povratak

Godine 1996. Gorbačov je učestvovao na predsedničkim izborima na kojima mu je protivnik bio Boris Jeljcin, ali je glasanje završilo gorkim porazom bivšeg sovjetskog vođe, koji je osvojio manje od 1 odsto glasova.

Ti izbori definitivno isključuju Gorbačova iz aktivne politike i njegovi protivnici ga više ne doživljavaju kao ozbiljnu pretnju.

Konferencije u inostranstvu

Bivši sovjetski predsednik sledio je primer mnogih bivših zapadnih šefova država, učestvujući na unosnim konferencijama širom sveta, objavljujući memoare i aktivno radeći na razvoju fondacije koja nosi njegovo ime.

Foto:EPA/JENS KALAENE

Godine 1992. Gorbačov je takođe bio osnivač ekološke nevladine organizacije Grin Kros Internešenal. Mnogo godina nakon pada SSSR-a još uvek se sastajao sa zvaničnicima poput Angele Merkel ili Baraka Obame kako bi pokretao tu priču.

Za svoj 80. rođendan 2011. organizovao je dobrotvornu gala svečanost u Albert Holu u Londonu, koju su vodili glumci Šeron Stoun i Kevin Spejsi, a učestvovali su među ostalima Bono i bivši američki predsednik Bil Klinton.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedno vreme kritičan prema Vladimiru Putinu, Mihail Gorbačov ublažio je svoj diskurs od 2014., osuđujući više SAD Donalda Trampa kojeg je optužio da gura svet prema novom hladnom ratu.

Gorbačov je do kraja života nastavio da daje intervjue i da komentariše ruski politički život. Ali nije javno govorio o ruskoj ofanzivi na Ukrajinu koja je počela 24. februara. Ipak, bliski je prijatelj Mihaila Gorbačova, novinar i istaknuti kritičar Kremlja Aleksej Venediktov u julu ove godine za Njuzvik je ispričao da je Gorbačov bio ljut na Putina jer je ratom uništio sve njegove reforme.

Porodičan život

Najveća tragedija Mihaila Gorbačova nakon raspada SSSR-a bila je smrt njegove supruge Raise, koja je umrla od leukemije 1999. godine sa 67 godina.

Njegova ćerka Irina i unuka Ksenia žive u Nemačkoj.

Poslednji zvaničnik SSSR-a poslednje je godine života proveo u skromnoj kući zapadno od Moskve, uz sve češće boravke u bolnici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar