Džozef Džejms De Anđelo
Džozef Džejms De Anđelo Foto: EPA-EFE/SANTIAGO MEJIA / POOL

Bivši kalifornijski policajac Džozef Džejms DeAngelo, nasilni serijski ubica i silovatelj, poznatiji kao "Golden State Killer", osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Osim 13 ubistava i otmica, DeAngelo je počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala.

Priznao je krivicu za 13 ubistava te mnoga silovanja i upada u kuće, kojima je terorisao Kaliforniju 1970-ih i 80-ih godina.

DeAngelo (74) je priznao krivicu u okviru sporazuma sa tužiocima koji ga štiti od smrtne kazne, u zamenu za priznanje svih zločina koje je počinio u 11 kalifornijskih okruga.

Prema sporazumu, DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog puštanja.

Tužioci su saopštili da su nagodbom želeli da osiguraju da mnogi preživeli, ali i porodice žrtava, svedoci i istražitelji vide rešenje slučaja.

DeAngelo, obučen u narandžasto zatvorsko odelo, na ročištu je sedeo bezizražajno u invalidskim kolicima.

Osim 13 ubistava i otmica, tužioci su rekli da je poznato da je DeAngelo počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala.

Zločinački niz koji je trajao od 1975. do 1986. počeo je kao policajac u dva kalifornijska gradića.

Njegovo hapšenje 2018. obustavilo je više od 40 godina istrage u slučaju za koji su vlasti rekle da je konačno rešen poređenjem DNK uzoraka s mesta zločina sa podacima na genealoškim web stranicama preko kojih korisnici istražuju svoje poreklo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar