Sergej Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Ruske Federacije Sergej Surovikin (zanimljivo prezime za ovu funkciju) imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u zoni "specijalne operacije u Ukrajini", potvrdio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. Ovakva odluka ruskog državnog vrha šokirala je javnost, s obzirom na to da Surovikin važi za jednog od najkorumpiranijih i najbrutalnijih Putinovih generala.

Surovikin, bivši zapovednik ruskih operacija u Siriji, prema mišljenju šefa moskovske kancelarije FT-a je notorno je korumpiran i brutalan general čak i prema standardima ruske vojske.

Njemu teren u Ukrajini nije nepoznat. Do sada je vodio snage „Juga“ u Ukrajini. Smatra se da je sada unapređen, jer su Moskvi zbog sve većih gubitaka na frontu neophodni „radikalniji“ kadrovi.

Sergej Surovikin i Vladimir Putin Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ko je Surovi(kin)?

Prema pisanju medija, Surovikin ima prilično šarenu prošlost. Proveo je sedam meseci u pritvoru nakon državnog udara i protesta protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine kada su tri demonstranta umrla jer se Surovikin prošao kolima preko njih.

Bio je na strani „tvrdolinijaša“ unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili programu Gorbačovljevih reformi. Zatim je 1995. godine osuđen za krađu i prodaju službenog pištolja, iako je optužba kasnije poništena.

Pre deset godina, 2012. godine dobio je zadatak da uspostavi novu vojnu policiju (do tada u Rusiji nije postojala takva služba).

Pročitajte još:

Ima borbeno iskustvo u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji, kao i u Siriji, gde je Moskva intervenisala 2015. na strani režima Bašara al-Asada.

Nešto kasnije, 2017. postavljen je na čelo ruske Grupe snaga u Siriji. Za ovu operaciju je odlikovan ordenom Heroja Rusije.

BONUS VIDEO Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare